Statliga banken SBAB sänker den rörliga bolåneräntan med 0,10 procentenheter och de bundna boräntorna med mellan 0,10 till 0,25 procentenheter.
"Riksbankens sänkning av styrräntan innebär lägre upplåningskostnader för oss som bank, vilket gör att vi kan sänka bolåneräntorna ytterligare", säger Mikael Inglander, vd på SBAB, i ett pressmeddelande.
Även Swedbank meddelade på onsdagen att banken sänker sina bolåneräntor med mellan 0,05 och 0,10 procentenheter. Senare hakade även Länsförsäkringar på, genom att sänka den rörliga räntan med 0,15 procentenheter medan den bundna sänks mindre.
Handelsbanken i sin tur sänker den rörliga räntan med 0,10 procentenheter och de bundna räntorna med mellan 0,05 och 0,15 procentenheter.
"Olika nivåer"
Nordea och Danske Bank aviserade redan i tisdags att man sänker bolåneräntorna.
Framför allt storbankernas justeringar nu är inte i nivå med Riksbankens räntesänkning på 0,25 procentenheter. Men med de sänkningar som flera banker gjorde tidigare i augusti inräknade handlar det totalt om sänkningar på cirka 0,20 procentenheter den senaste månaden.
– Det kommer i den här snabba nedgången vara olika nivåer vid olika tidpunkter. Men jag skulle tro att genomsnittet kommer att bli strax under vad Riksbanken gör, säger Christina Sahlberg, som tror på fler sänkningar av bolåneräntorna innan Riksbankens nästa räntebesked i september.
Enorma lån
Mindre bolånebanker kommer sannolikt att vara mer aggressiva än storbankerna.
Är de snåla, försöker storbankerna dra ut på det?
– Det är klart att man kan tycka att det är lite snålt. Vi såg vid Riksbankens förra sänkning i maj att bankerna i genomsnitt sänkte med 0,23 procentenheter, säger Sahlberg.
– Storbankerna har enorma lån från oss som de tjänar väldigt mycket på. Bara en liten sänkning gör väldigt stor skillnad. Bankerna kommer absolut att göra allt för att inte sänka lika mycket som Riksbanken för att tjäna lite extra.
Samtidigt är det viktigt att titta på bankernas genomsnittsräntor snarare än bara listräntorna.
– En bank kan sänka mer eller mindre på listräntan, men börja ge mer eller mindre stora rabatter, säger Christina Sahlberg.