Globala livsmedelspriser fortsätter falla

Utbudet av livsmedel globalt ser starkt ut och de globala priserna på livsmedelsråvaror fortsätter att falla, visar statistik från FN:s livsmedelsorgan FAO. Men det gäller inte ris och socker, som fortsätter att bli allt dyrare.

Skörden av sockerrör antas bli dålig på grund av väderfenomenet El Niño, vilket får globala sockerpriser att lyfta. Arkivbild

Skörden av sockerrör antas bli dålig på grund av väderfenomenet El Niño, vilket får globala sockerpriser att lyfta. Arkivbild

Foto: Rodrigo Abd AP/TT

Ekonomi2023-09-08 10:38

FAO:s index för livsmedelspriserna sjönk 2,1 procent i augusti jämfört med juli. Prisfallet sedan pristoppen i mars 2022 är därmed 24 procent.

Priserna på vegetabiliska oljor sjönk 3,1 procent efter lyftet på 12,1 procent i juni. Världsmarknadspriset på solrosolja föll nästan 8 procent till följd av försvagad global efterfrågan.

Mot strömmen går priserna på ris och socker, enligt FAO:s index.

Det globala priset på ris lyfte 9,8 procent i augusti till den högsta nominella nivån på 15 år. Trycket uppåt på rispriset hämtar kraft från exportrestriktioner i Indien.

För sockerpriset globalt blev det en uppgång på 1,3 procent i augusti – vilket innebär ett lyft på drygt 34 procent mot ett år tidigare. Bland annat bidrar farhågor om att väderfenomenet El Niño ska slå mot skörden av sockerrör samt torka i Thailand.

Priserna på mejeriråvaror föll 4 procent i augusti, medan priserna på kött sjönk 3 procent – bland annat på grund av minskad importefterfrågan från Kina.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!