Claudia Goldin, verksam på Harvard universitetet, får priset för sin forskning om kvinnors roll på arbetsmarknaden, och "för att ha förbättrat vår förståelse av kvinnors arbetsmarknadsutfall", som det står i motiveringen från Kungliga vetenskapsakademin.
– Det betyder mycket att få priset eftersom det är ett erkännande för att långsiktig förändring för kvinnor har stor betydelse, säger Goldin.
Men trots att mycket har hänt på arbetsmarknaden för kvinnor så kvarstår stora skillnader, säger hon.
– Och det beror ofta på vad som händer i människors hem. Det blir en ojämställdhet bland heterosexuella par som leder till ojämlikhet på marknaden.
Hon har i sin forskning tittat på hur barnafödande påverkar kvinnors ställning på arbetsmarknaden, men också hur p-pillret har skyndat på det faktum att en allt högre andel kvinnor utbildar sig.
– Det är viktigt för att förstå det som händer, att kvinnor tar sig in på arbetsmarknaden i stora antal. Det ser vi till exempel i Mellanöstern nu.
På sikt hoppas hon att priset kommer leda till ett uppvaknande bland amerikaner.
– Eftersom USA ligger efter flera andra länder vad gäller socialförsäkringssystem och ojämlikhet på arbetsmarknaden, så hoppas jag att det här kommer att leda till att de kommer att förstå hur det kan fungera i andra länder.
Claudia Goldin är den tredje kvinnan någonsin att tilldelas Ekonomipriset. De två tidigare har varit Esther Duflo 2019 och Elinor Ostrom 2009.