De senaste fem åren har granbarkborren orsakat skador på skogen motsvarande nästan hälften av träden som fälldes av stormen Gudrun, visade en rapport från Skogsstyrelsen i december. Det finns risk för nya, stora förluster för skogsägarna om årets sommar blir lika torr och varm som den 2018, varnar myndigheten.
Stefan Olsson, områdeschef för region mitt på skogskoncernen Stora Enso, är en av dem som övervakar borrens svärmning för Skogsstyrelsens sammanställning av statistik. Det är tredje året man har fällorna ute på bolagets mark.
Efter en kall vår fick han fångst i fällorna för första gången i förra veckan.
– Det var ganska höga volymer, men skillnaden mot i fjol är att vi inte haft någonting fram till nu. Som det såg ut då stack det i väg ännu mer den kommande veckan, så därför är vi oroliga att det kan bli väldigt mycket nästa vecka, säger han.
Allra störst fångster av granbarkborrar ser Skogsstyrelsen i Svealand, med toppnoteringen i Västerås med över 9 000 i fällorna.
Förhindra angrepp nu
Som skogsägare gäller det att vara på hugget och mota borren helst innan den hinner etablera sig nu på våren, råder Stefan Olsson. I augusti kan en andra svärmning förekomma så det gäller att vara uppmärksam hela sommaren.
– Man ska vara väldigt uppmärksam när man ser att man får skador på sin skog. Man ska vara snabb med att avverka och helst ta ut virket innan granbarkborrarna flugit ut ur trädet, och få bort det från skogen, säger han.
Tecken att vara uppmärksam på är ingångshål och lite borrmjöl runt stamroten. Senare på sommaren kan trädet också ses tappa lite barr och grönska.
– Speciellt om man har gammal granskog som står torrt och lite solbelyst ska man ut och kolla. Skogsstyrelsen rekommenderar att man går ut med några veckors mellanrum, speciellt nu på våren när svärmningen drar i gång.
Törstiga träd offer
Eftersom granbarkborren först angriper vindfällen och sedan sprider sig är det viktigt att rensa bort dem, tillägger Olsson.
Skadorna efter granbarkborren blir fler under varma och torra somrar.
– Träden blir stressade för torkans skull och då är det lättare för granbarkborren att angripa dem. Friska träd försvarar sig med kåda, men är de redan försvagade av torkan är det lättare för barkborren.
Sedan sommaren 2018 har cirka 32 miljoner kubikmeter gran dödats av granbarkborren, till ett värde av cirka 14 miljarder kronor, enligt Skogsstyrelsen.