Grannländerna som blomstrar under Rysslands krig

Alla Rysslands grannländer far inte illa av Rysslands krig mot Ukraina. Georgien, Armenien och Turkiet blomstrar när ryska migranter kommer med både kapital och arbetskraft.

En demonstrant i Tbilisi i Georgien med en ukrainsk flagga. Arkivbild.

En demonstrant i Tbilisi i Georgien med en ukrainsk flagga. Arkivbild.

Foto: Shakh Aivazov

Ekonomi2022-11-25 19:59

När horder av ryssar söker sig till det lilla grannlandet Georgien blir det en riktigt skjuts för den georgiska ekonomin, skriver CNBC.

Minst 112 000 personer rapporteras ha lämnat Ryssland för Georgien i år. I den första vågen, alldeles efter Rysslands invasion av Ukraina, kom 43 000. Det uppskattades vara drygt 23 procent av alla ryssar som gav sig i väg då. Resten av de ryska migranterna tog sig i första hand till Turkiet och Armenien.

Migrantströmmen innebär att den georgiska ekonomin stärks, liksom också Turkiets och Armeniens. Internationella valutafonden spår att Georgiens ekonomi växer med minst 10 procent i år på grund av tillflödet av ryssar. Armeniens ekonomi väntas växa med 11 procent och Turkiets med 5 procent. Orsaken är att migranterna innebär stora tillflöden av inkomster intjänade utomlands, kapital och arbetskraft.

Den georgiska valutan lari har lyft med 15 procent gentemot dollarn. Hittills i år, vill säga. Huspriserna i huvudstaden Tbilisi stiger, hittills är ökningen 20 procent. Över 12 000 ryska företag har registrerats i landet i år.

Varken Georgien, Armenien eller Turkiet har anslutit sig till sanktionerna mot Ryssland, och ryssar kan ta sig in i länderna och få uppehållstillstånd.

Men alla är inte lika glada för tillskottet av nya invånare och den ekonomiska uppgången. Georgien har tillhört Sovjetunionen och det finns de som fruktar den stora grannen.

Migranter, de flesta ryssar, på väg över gränsen in i Georgien. Arkivbild.
Migranter, de flesta ryssar, på väg över gränsen in i Georgien. Arkivbild.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!