Sedan SBB under fredagseftermiddagen meddelat vd-bytet har det varit locket på. Varken avgående vd, tillika huvudägare Ilija Batljan eller den hastigt tillträdande Leiv Synnes har velat prata offentligt.
TT når honom kort på lördagsmorgonen. Han hälsar att omvärlden får vänta tills han tillträder på måndag med mer information, men skriver ändå ett kortfattat sms.
Rätt erfarenhet
Varför det blev just han som kallas in som räddare i nöden får andra svara på, hälsar han.
"Men jag har jobbat med såväl bostäder som samhällsfastigheter på Akelius i min tidigare roll som affärsutvecklingschef".
Det är också just detta SBB:s kärnaffär kretsar kring. Och när det finansiellt pressade fastighetsbolaget nu måste sälja delar eller eventuellt hela bolaget för att rädda bolaget och hårt skuldsatte huvudägaren själv, Ilija Batljan, kan detta komma väl till pass.
Leiv Synnes, som fick tillåtelse av fastighetsbolaget Akelius att lämna på dagen (normalt gäller flera månaders uppsägningstid), måste också försöka jaga in nytt kapital.
"Jag har även arbetat med alla typer av kapitalanskaffning under såväl svåra som lätta omständigheter", skriver han i sms:et.
Akelius roll
Att det skulle finnas en affärsmässig koppling, som ligger nära till hands att spekulera kring, till att det blev just fastighetsbolaget Akelius finanschef Leiv Synnes som tar över SBB, nekar huvudmannen själv, Roger Akelius, till:
"Jag har ingen uppfattning om marknadsvärdet på SBB och inga planer", skrev Roger Akelius i ett mejl till Dagens industri på fredagen.
Å andra sidan har han för Fastighetsnytt också berättat att han sitter på 40 miljarder kronor i förvärvskapacitet, utan lån.
– Det är jätteintressant. Det öppnar upp för mycket spekulationer förstås, säger Tor Borg, analyschef på Byggfakta Citymark, om nye vd:ns Akelius-koppling.
I höstas tog Akelius makten över fastighetsbolaget Castellum när den pressade huvudägaren Rutger Arnhult ville ur.
Den hårt pressade SBB-aktien steg kraftigt i fredags efter beskedet om vd-skiftet.