Handelsstopp för Evergrande i Hongkong

Den krisdrabbade kinesiska fastighetsutvecklaren Evergrande har stoppat handeln med sina aktier på Hongkongbörsen. Stoppet gäller också företagets fastigsservice- och elfordonsenheter.

Boende går förbi en karta som visar Evergrandes fastighetsprojekt i Kina. Arkivbild.

Boende går förbi en karta som visar Evergrandes fastighetsprojekt i Kina. Arkivbild.

Foto: Andy Wong/AP/TT

Ekonomi2023-09-28 03:31

Det har inte angivits något skäl till stoppet i det meddelande som lämnats till Hongkongbörsen.

Handelsstoppet meddelas dagen efter nyhetsbyrån Bloombergs avslöjande om att Evergrandes styrelseordförande, miljardären Hui Ka Yan, har satts under polisbevakning.

Hui fördes bort av kinesisk polis tidigare i september och bevakas nu av polis på en inte närmare angiven plats, uppger Bloombergs källor som vill förbli anonyma.

Det är inte känt varför Hui Ka Yan är under vad som kallas ungefär "övervakning i bostaden" som är en typ av polisiär åtgärd som är mildare än att vara gripen och inte nödvändigtvis innebär att Hui är misstänkt för brott.

Åtgärden innebär, baserat på Kinas straffprocesslag, dock att Hui Ka Yan inte får lämna platsen han hålls på och inte får träffa eller kommunicera med andra utan tillåtelse.

Enligt lagen måste Hui också lämna ifrån sig pass och id-handlingar till polisen.

Evergrande är djupt skuldsatt, vilket har bidragit till den växande krisen på fastighetsmarknaden i Kina och skapat oro för globala följder. Bolagets skuld uppskattas till omkring 3 600 miljarder kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!