Hårda ord mellan parterna i hamnkonflikten

"Vänsterfack" anser arbetsgivarsidan om Hamnarbetarförbundet som varslat om strejk. "De hånar våra medlemmar" svarar facket ilsket. Parterna ska nu träffa medlarna, men står av allt att döma långt ifrån varandra.

Strejkkonflikten i svenska hamnar trappas upp ytterligare. Arkivbild.

Strejkkonflikten i svenska hamnar trappas upp ytterligare. Arkivbild.

Foto: Johan Nilsson/TT

Ekonomi2023-06-29 12:53

Svenska Hamnarbetarförbundet har varslat om strejk i Sveriges största hamnar från nästa torsdag, och arbetsgivarsidan har svarat med lockout.

Strejk- och lockouthotet har vuxit, både fack och arbetsgivare har utökat sina varsel. Samtidigt har arbetsgivarsidan stämt fackförbundet vid Arbetsdomstolen, för att strejkvarslet är ett brott mot fredsplikten.

– Ja, vi har gjort en fredspliktsinvändning, det här är ett försök att frångå kollektivavtalet, säger Markus Dahlsten, vd för arbetsgivaren Transportföretagen och Sveriges hamnar.

Övervåld

Han tycker att strejkvarslet är övervåld, facket har tagit i alldeles för mycket i förhållande till den fråga det gäller. Svenska Hamnarbetarförbundet vill inrätta en social fond för att stötta behovsanställda som blir sjuka eller skadas.

TT: Men kan ni inte tillmötesgå deras krav?

– Nej, vi har stora avtal med Svenska Transportarbetareförbundet som störs då. Det här är ett angrepp på hela kollektivavtalsmodellen.

– Titta vad de är ute efter. De vill tränga undan etablerade fackförbund. Det här är en liten autonom grupp av vänsterfack som angriper kollektivavtalsmodellen, säger Markus Dahlsten.

Martin Berg, ordförande för Svenska Hamnarbetarförbundet, tycker att arbetsgivarens utfall är anmärkningsvärt.

– Vi är helt partipolitiskt obundna. Det här är att håna våra medlemmar, säger Martin Berg.

Han förklarar att det inte finns något att vinna för dem med att sabotera kollektivavtalsmodellen. De vill ha igenom kravet på den sociala fonden.

– Men den svenska kollektivavtalsmodellen är för inbördes beundran. Problemet på svensk arbetsmarknad är att det är parter som förhandlar och inte motparter.

TT: Men det sociala skyddsnätet för behovsanställda, är inte det något för det allmänna att tillgodose genom socialförsäkringssystemet?

– Men det fungerar ju inte. Den som inte jobbar som fast anställd och råkar ut för långvarig sjukdom har inget skydd, arbetsgivaren rehabiliterar inte. Det är fråga om att skydda en utsatt grupp, säger Martin Berg.

Drakoniska effekter

Om strejken verkligen bryter ut nästa vecka kan effekterna bli rent drakoniska, enligt Markus Dahlsten. Västsvenska handelskammarens vd Johan Trouvé håller med.

– Vi har erfarenheter av hamnkonflikter tidigare, säger han, och minns tillbaka till 2019, då Hamnarbetarförbundet strejkade i APM-terminalen i Göteborg.

Då lamslogs både export och import, och effekterna blev enorma för företag i hela landet, som varken fick in varor och komponenter eller kunde skicka iväg gods på export.

– En hamnstrejk drabbar både små och stora företag, säger Johan Trouvé.

Nu pågår medling. Markus Dahlsten berättar att arbetsgivarsidan ska träffa medlarna under fredagen. Martin Berg uppger att deras träff är satt till på måndag.

– Vi hoppas att det löser sig då, säger Martin Berg.

Rättad: I en tidigare version av texten citerades Markus Dahlsten felaktigt.

Fakta: Varsel om strejk och lockout

Den 27 juni varslade Svenska Hamnarbetarförbundet om strejk i Gothenburg RoRo Terminal och Helsingborgs Hamn från torsdag 6 juli till och med tisdag 11 juli. Under samma perioder varslas också om övertidsblockad, nyanställningsblockad och inhyrningsblockad i Hallands Hamnar.

Orsaken till konflikten är att fackförbundet vill inrätta en partsgemensam social fond. Fondens syfte är att stötta de arbetsgivare som väljer att rehabilitera behovsanställda efter längre tids sjukdom eller skada.

Den 28 juni kom ett varsel om så kallad spegellockout från arbetsgivarsidan Sveriges Hamnar. Det omfattar samtliga medlemmar i Svenska Hamnarbetarförbundet och dess avdelningar vid de platser och tider där hamnarbetarförbundet varslat om strejk.

Den 28 juni kom också ytterligare ett varsel från Hamnarbetarförbundet. Det gäller strejk på SCA Logistics i Holmsund från söndag 9 juli till och med tisdag 11 juli, och strejk på APM Terminals i Göteborg från söndag 9 juli till och med tisdag 11 juli.

Arbetsgivarsidan utökade den 29 juni spegellockouten till att gälla även APM Terminals Gothenburg AB och SCA Logistics AB i Holmsund under samma tider som Hamnarbetarförbundet varslat om strejk.

En spegellockout innebär att arbetsgivaren lockoutar de arbetstagare som facket har tagit ut i strejk. I det här fallet är berörda medlemmar i Svenska Hamnarbetarförbundet utestängda från arbete och får inte uppehålla sig på mark eller i byggnader som tillhör arbetsgivaren.

Källa: Svensk Hamnarbetarförbundet och Transportföretagen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!