Fallet rör en lägenhet på Östermalm i Stockholm, som 2010 hyrdes ut av fastighetsägaren till ett företag vars enda avsikt var att hyra ut den i andra hand.
Lägenheten hyrdes sedan ut till en man som bodde där i sju år, fram till att han sades upp 2017. Mannen stämde då fastighetsägaren och yrkade att han skulle ha samma rätt till lägenheten som om han hade hyrt den i första hand.
I både tingsrätt och hovrätt fick fastighetsägaren rätt, men HD dömer nu till hyresgästens fördel, vilket Dagens ETC var först att rapportera.
HD: Kringgått lagen
Det faktum att förstahandskontraktet upprättades endast för att lägenheten skulle hyras ut i andra hand innebär att mannen har nyttjanderätt direkt i förhållande till fastighetsägaren, fastslår HD.
För att det ska vara så krävs även att avtalet mellan fastighetsägaren och företaget slöts i syfte att kringgå bestämmelser i hyreslagstiftningen, som gäller till förmån för hyresgästen. HD konstaterar att ett sådant kringgående har skett, dels vad gäller bestämmelser om besittningsskydd, dels vad gäller skälig hyra.
Domstolen pekar bland annat på att det skäl som fastighetsägaren uppgivit för att undvika att han skulle förlora besittningsrätten inte var godtagbart, samt att hyran som mannen hade var oskäligt hög.
"Förändrar nu marknaden"
Hyresgästföreningen tar emot HD-avgörandet med glädje.
"Domen förändrar nu marknaden för hotellägenheter i hyreshus genom att den kan stoppa hyresvärdar från att ta ut marknadshyra och ge hyresgäster rätt att bo kvar. Nu kommer vi att fokusera på att hjälpa hyresgäster som bor i hotellägenheter", säger Bengt Öhman, jurist på Hyresgästföreningen i Stockholm, enligt ett pressmeddelande.
Domen innebär fastighetsägaren ska stå för båda parters rättegångskostnader, som uppgår till omkring två miljoner kronor.