Den amerikanska styrräntan ligger nu på 2,25–2,50 procent. Centralbanken Fed har inte gått ut med så snabba och stora räntehöjningar sedan 1981. Robert Bergqvist ser ljust på tillvägagångssättet.
– Det är ingen lätt uppgift för våra centralbanker. Det blir ett experiment när man höjer räntan på det här sättet. På 40 år hinner ekonomier utvecklas. Vi vet inte om det här kommer att lyckas och vi kan undvika en hård landning på det här sättet. Men jag är förhoppningsfull och ser ljuset i räntetunneln, säger han.
"Fel" signaler
Många experter oroar sig för att den amerikanska ekonomin ska bromsa in för snabbt. Inför kvällens räntebesked ryktades det om att Fed skulle gå ut med en räntehöjning på 100 punkter – något som hade sänt "fel" signaler, anser seniorekonomen.
– Jag hade blivit förvånad om de höjt med så mycket, det har ingen annan centralbank gjort. Det vore olyckligt att skapa mer osäkerhet kring penningpolitiken. I och med de här räntehöjningarna så öppnar man faktiskt upp för sänkningar redan nästa år. Det är åtminstone det både vi och marknaden börjar tro på, säger Robert Bergqvist.
"Lita på oss"
TT: Var beskedet väntat?
– Det var väntat och jag tycker att det är helt nödvändigt. Budskapet är "lita på oss, vi kommer lyckas få ned inflationen". Om vi tror på våra centralbanker kommer vi att sänka våra förväntningar och inte kräva lönehöjningar, företagen kommer inte att höja priserna och då bryter vi en ond cirkel för hur inflationen utvecklas.
TT: Hur påverkas Sverige i det här?
– Det ligger i världens och hela Sveriges intresse att USA lyckas med den här politiken. Hade Fed höjt med 100 punkter tror jag det hade stressat Riksbanken lite men det här ändrar inte deras färdplan framöver.