Het rapport från AI-hajpens vinnare

Amerikanska Nvidia, AI-hajpens kanske största vinnare, presenterar kvartalsresultat i kväll. Och förväntningarna är högt ställda. Nvidias aktie – med tiotusentals svenska ägare – har inför rapporten lyft till nya rekordnivåer och ligger på plus 245 procent sedan årsskiftet.

AI-hajpens vinnare Nvidia, med vd Jensen Huang, rapporterar kvartalssiffror. Arkivbild

AI-hajpens vinnare Nvidia, med vd Jensen Huang, rapporterar kvartalssiffror. Arkivbild

Foto: Ross D. Franklin AP/TT

Ekonomi2023-11-21 10:44

"Förväntningarna är skyhöga och mycket står på spel eftersom Nvidia är själva symbolen och dragloket för AI-hajpen på börsen", skriver nätmäklaren Nordnets sparekonom Frida Bratt i en kommentar.

Hon summerar antalet Nvidia-ägare bara på Nordnets plattform till drygt 19 000, vilket gör att det bland amerikanska aktier bara är giganter som Tesla, Apple och Microsoft som har fler Nordnet-ägare.

Försäljningen rusar

Hos den Stockholmsbaserade nätmäklaren Avanza finns ytterligare drygt 27 000 Nvida-ägare registrerade.

Det Santa Barbara-baserade Nvidia – med den energiske medgrundaren Jensen Huang som vd och ordförande – är specialiserat på grafikprocessorer och har byggt upp sin efterfrågade produktportfölj på chip och grafikkort till spelindustrin. Jättelyftet för bolaget i år handlar om att liknande tekniska lösningar behövs i alla satsningar på artificiell intelligens (AI) som tagit fart under det gångna året.

Nvidias rapport för tredje kvartalet väntas visa ett lyft för försäljningen med 171 procent till 16,9 miljarder dollar, enligt snittprognosen på Wall Street, rapporterar nyhetsbyrån Bloomberg.

Och tillväxtresan är långt ifrån över, om man får tro analytikerna som bevakar bolaget. De räknar med höjda prognoser från Nvidia, även om det också finns en del som oroar sig för effekterna av USA:s restriktioner för teknikexport till Kina framöver.

Bland de 63 analytiker som ingår i Bloombergs underlag rekommenderar 60 sina kunder att köpa aktien, trots den rekordhöga värderingen.

Värderat till 12 500 miljarder

Förväntningarna på fjärde kvartalet ligger på en försäljningsökning till 17,9 miljarder.

Vinsten per aktie väntas i tredje kvartalet lyfta till 3:36 dollar, upp från 88 cent per aktie under motsvarande kvartal under tredje kvartalet 2022.

Kursrusningen för Nvidia-aktien i år – upp 245 procent – innebär att marknadsvärdet på bolaget har lyft till över 1 200 miljarder dollar.

Omräknat i kronor handlar det om ett bolagsvärde på cirka 12 500 miljarder kronor. Det kan jämföras med hela Stockholmsbörsens värde på drygt 13 100 miljarder kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!