De allt mer akuta likviditetsproblemen i Evergrande har gett en skakig start på börsveckan med tydliga nedgångar i såväl Asien som Europa och USA.
Krisen i Evergrande pekas ut som en av huvudorsakerna till sättningen på måndagen. Men flera faktorer bidrog till nedgångarna, bland annat en oro för att amerikanska Federal Reserve (Fed) i veckan ska signalera åtstramningar av stimulanser. Centralbanksbeskeden duggar tätt den här veckan.
"Spararna agerar"
Men den tydliga nedgången på måndagen har fått fart på småspararna, enligt Nordnets sparekonom Frida Bratt. Men hon tycker sig inte kunna utläsa något tydligt mönster i beteendet hos nätmäklarens kunder.
– Spararna agerar. Det är hög aktivitet. Det är det ofta sådana här dagar med stora rörelser. Men det går inte att se att man antingen säljer av eller köper. Man gör båda delarna, säger hon.
Det skiljer sig en aning mot hur sparare har agerat de gånger vi faktiskt har sett en dipp på börsen under de senaste ett och ett halvt åren, enligt henne.
– Då har man fortsatt att köpa friskt när det har gått ned, säger Frida Bratt.
Samtidigt finns en känsla bland spararna, enligt Bratt, att man tar allvarligt på händelserna kring Evergrande. Bedömare har väckt tanken att Evergrande-krisen skulle kunna vara starten på en nedåtgående trend.
– Det här med Evergrande och att det skakar Kina sammanfaller väl med att investerare har gått och väntat på en nedgång efter den långa börsuppgången, lite som att nu kom den svarta svanen, säger Frida Bratt.
Normal utveckling
De närmaste dagarna kan bli viktiga. Den krisande fastighetsjätten har stora betalningar som förfaller på torsdag och många väntar spänt på besked från kinesiska myndigheter om eventuellt stöd.
– Som investerare är det här något att hålla koll på, säger Frida Bratt.
Samtidigt anser hon och Maria Landeborn, analytiker på Danske Bank, att man behöver sätta de skakiga börsrörelserna som nu sker i ett längre perspektiv. Vi har blivit vana vid att börsen stadigt stiger.
– Att det blir stökigt på marknaden händer med jämna mellanrum. Det är mer ovanligt att vi har haft en så lång period med stadiga uppgångar. Att det här händer är egentligen normalt, säger Maria Landeborn.
För de som sparar långsiktigt på börsen finns ingen anledning till panikåtgärder, tycker Frida Bratt.
– Försök att inte paniksälja och månadsspara på. Kanske är det läge att diversifiera portföljen lite och se till att få en spridning över många olika sektorer, säger Frida Bratt.