Börserna på Wall Street pekade svagt uppåt i terminshandeln redan före jobbsiffrorna. Efter jobbsiffrorna blev det dock mer fart på uppgången och i den inledande handeln kretsar både S&P 500-index och Nasdaq kring plus 1 procent.
Marknaden gläds åt att det ser ut som att det börjar bli lite kyligare på USA:s överhettade och inflationsdrivande arbetsmarknad. Detta minskar nämligen behovet av nya stora räntehöjningar av USA:s centralbank Federal Reserve (Fed) – som med fyra så kallade trippelhöjningar lyft styrräntan till 3,75-4,00 procent, upp från 0-0,25 procent när året inleddes.
Arbetslösheten stiger till 3,7 procent
Antalet nya jobb i USA i oktober stannade på 261 000, om man räknar bort jordbrukssektorn. Det jämföras med uppreviderade 315 000 nya jobb i september.
Analytiker hade räknat med en tydligare avkylning. Snittprognosen inför rapporten låg på 195 000 nya jobb i oktober, enligt en sammanställning av prognoser gjord av Bloomberg.
Men samtidigt stiger arbetslösheten till 3,7 procent från tidigare 3,5 procent. Här hade analytikerna väntat sig en ökning till 3,6 procent.
Ökningen av andelen arbetslösa sker trots att det så kallade arbetskraftsdeltagandet – alltså andelen av befolkningen som jobbar eller söker jobb – sjunker till 62,2 procent.
– Arbetsmarknaden bromsar in från 100 till 85. Fed vill se 40 och vi är än så länge inte i närheten av det, säger Rob Dent, USA-ekonom på investmentbanken Nomura till tidningen The Wall Street Journal.
Av rapporten framgår även att lönerna fortsätter att stiga snabbt i USA trots de allt tuffare tiderna för många amerikanska företag och hushåll. Timlönen i snitt i oktober ökade med 0,4 procent mot månaden före. Det kan jämföras med ökningen på 0,3 procent i september.
Neddragningar bland teknikbolag
Jämfört med oktober i fjol har därmed timlönerna i USA ökat med 4,7 procent, vilket är en marginellt lägre ökningstakt än i september.
Det har i veckan samtidigt kommit anekdotiska tecken på en tilltagande nedkylning på USA:s arbetsmarknad. En rad teknikbolag har flaggat för neddragningar eller anställningsstopp med hänvisning till de ekonomiska utsikterna – däribland Amazon, Twitter och Uber.
Dollarn lyfte först markant mot kronan till 11:18 kronor per dollar efter det att oktobersiffrorna offentliggjorts. Men den amerikanska valutan föll lika snabbt tillbaka och kretsade på eftermiddagen svensk tid kring 11 kronor.
När fredagens valutahandel inleddes kostade dollarn 11:20 kronor.