I början av veckan har elpriserna skjutit i höjden i södra Sverige, visar data från elbörsen Nordpool.
I södra Götaland (elområde 4) gick kostnaden i tisdags upp till 3:12 kronor per kilowattimme, för att sjunka något till 2:69 kronor på onsdagen, enligt elbörsen Nordpool. För en dryg vecka sedan låg elpriset i hela landet på knappt 5 öre.
Påverkas av grannländerna
Enligt Magnus Thorstensson, elanalytiker på Energiföretagen, handlar det främst om att det blåser dåligt och att industrin har börjat dra igång igen efter semestern.
Men priset påverkas också av att en finsk kärnkraftsreaktor har stängt för underhåll, att Norge har dåligt med vatten och ett underhåll hos Svenska kraftnät.
– Finland hade sedan tidigare en svag kraftbalans som förstärktes efter importstoppet från Ryssland. När nu en reaktor går i revision måste mer kraft gå till Finland. Under måndagen var elen i Finland dyrare än den i Tyskland, vilket indikerar deras problem. Det påverkar även Sverige som är sammanbundet med omvärlden, säger Magnus Thorstensson.
Att Norge, som till stor del använder vattenkraft, har dåligt med vatten betyder i sin tur att landet lagrar mer och exporterar mindre.
– De har jättestora magasin som de nu försöker hålla uppe nivån i till vintern. Det är många faktorer som tyvärr drar åt fel håll just nu, säger han.
Vintern ser ut att blir dyr
Enligt Christian Holtz, elmarknadsanalytiker på konsultbolaget Merlin & Metis, har vindkraftproduktionen varit betydligt lägre i veckan jämfört med veckan innan.
– Det är den enskilt största orsaken till prisökningen. Förra veckan var vindkraftsproduktionen lika hög som kärnkraften, nu är den i stället väldigt låg, säger han.
Samtidigt hopar sig orosmolnen inför de mörkare årstiderna. Enligt Christian Holtz pekar terminspriserna på den finansiella elmarknaden på att vi kommer få elpriser som är betydligt högre än vad de var förra året.
– Blickar vi framåt så är det situationen på kontinenten, med exceptionellt höga priser, som påverkar oss. Det kommer att påverka södra Sverige extra mycket medan priserna i norra Sverige kommer att bli markant lägre, säger han.
Så länge kriget i Ukraina pågår kommer gaspriserna, och därmed elpriserna, fortsätta att vara höga. Men hur höstfloden blir kommer att vara viktigt för Nordens del, enligt Magnus Thorstensson.
Skånsk vinter bäst för priset
Höstfloden är regnen som kommer i oktober och november, innan snön. En dålig höstflod kan göra att Sverige får högre elpriser än kontinenten under vintern. Om den däremot blir bra kommer de nordiska priserna sannolikt att vara lägre.
– De flesta känner till vårfloden medan höstfloden brukar komma i skymundan. Men den blir väldigt betydelsefull i år. Vi får hoppas att det blåser bra också. Förutom ökat utbud innebär det att vatten kan sparas, säger han.
Om det blir kallt eller varmt spelar också in.
– Rent prismässigt vill nog de flesta se en skånsk vinter med mycket blåst och regn, säger Magnus Thorstensson.
En annan lättnad skulle kunna bli att Finland är i färd med att starta en ny kärnkraftsreaktor som i nuläget testkörs. Projektet har försenats flera gånger, men om den kommer igång som planerat kan det få stor betydelse, enligt Christian Holtz.
– Om den är tillgänglig från december kommer det betyda mycket för elsystemen i Norden. Det betyder att Finlands import av el minskar och att de tidvis kan exportera el. Om den blir ytterligare försenad så påverkar det oss, men det blir också en stor försörjningsrisk för Finland, säger han.