Högre vinst än väntat för SSAB

Dörren till den ryska marknaden har nu stängts av SSAB. Bolaget gör miljonnedskrivningar men bedömer i nuläget att järnmalmsimporten ska tryggas från andra länder.

SSAB presenterar delårsresultat. Arkivbild.

SSAB presenterar delårsresultat. Arkivbild.

Foto: Christine Olsson/TT

Ekonomi2022-04-26 07:35

Ståltillverkaren är en av Stockholmsbörsens absoluta vinnare i år med en uppgång på 20 procent samtidigt som OMXS-index backat nästan lika mycket.

Rapportsiffrorna för första kvartalet övertrumfade också marknadens förväntningar med råge. Rörelsevinsten landade på 8,2 miljarder svenska kronor jämfört med marknadens förväntningar på 6,7 miljarder kronor.

Detta när stålpriserna skjutit i höjden, bland annat i anslutning till Rysslands krig mot Ukraina.

– Det som händer i Ukraina är en katastrof och vi har ägnat mycket del av kvartalet åt att jobba med den frågan, framförallt med fokus kring våra anställda i Ukraina och deras familjer genom att hjälpa dem, säger vd:n Martin Lindqvist.

Inget ryskt kol

I samband med omvärldens sanktioner mot Ryssland stoppade SSAB importen av järnmalm från landet medan man fortsatte att köpa kol.

Nu har all råvaruhandel brutits med Ryssland, säger Martin Lindqvist och bolaget gör nedskrivningar på 158 miljoner kronor gällande sina tillgångar i Ryssland.

TT: Vad är bedömningen, kan ni ersätta bland annat järnmalmsimporten från Ryssland med andra länder?

– Det är klart att det finns en konsekvens och mycket av arbetet under kvartalet har handlat om att hitta alternativa leverantörer. Hittills har vi lyckats med det och bedömningen är att det ska vara fortsatt så.

TT: Hur tänker du i ett längre perspektiv kring att verka i Ryssland den dagen kriget är slut?

– Att vi nu skriver ned värdet i Ryssland, bland annat på våra lager är väl en tydlig indikation. Sedan vad som händer om fem, tio eller 15 år – det är omöjligt att svara på.

Logistikflaskhalsar kvarstår

I en mer närliggande framtid ser företaget en återgång till en mera balanserad marknad. Efterfrågan på stål under andra kvartalet förväntas ligga på en mera normal nivå och därmed lägre än under första kvartalet. Fortsatt osäkerhet kring komponentbrist och logistikflaskhalsar bedöms kvarstå.

– Av det vi kan överblicka så ser vi fortsatt osäkerhet med brist på komponenter inom bil- och lastbilsindustrin men också flaskhalsar när det gäller allt från tillgång till lastbilar, järnvägsvagnar som fartyg. Vi har ingen riktig prognos utan konstaterar bara att det ser ut så här och måste hanteras på bästa möjliga sätt.

Fakta: SSAB:s delårsiffror
Nyckeltal1:a kvartalet 20221:a kvartalet 2021
Intäkter31 57519 661
Vinst före skatt7 7901 887
Resultat efter skatt60161510
Resultat per aktie5,84 kronor1,46 kronor

* Alla siffror i miljoner kronor förutom resultat per aktie.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!