Högsta lönekraven på decennier för handeln

Fackförbundet Handels vill se de högsta löneökningarna på decennier. Svensk Handel målar däremot upp en dyster bild för branschen. –Handeln pressas från alla håll, säger arbetsgivarorganisationens vd Sofia Larsen.

Handelsanställdas förbund ger sin syn på avtalsrörelsen. Arkivbild.

Handelsanställdas förbund ger sin syn på avtalsrörelsen. Arkivbild.

Foto: Annika af Klercker/SvD/TT

Ekonomi2023-01-31 10:47

Kostnaderna i handeln har ökat och försäljningen backat de senaste åtta månaderna, enligt Svensk Handel.

Inte ens julhandeln, som brukar betyda ett uppsving, levererade. Försäljningen sjönk istället med 8 procent enligt siffror från SCB som kom förra veckan.

– Det är ett oerhört tuff situation just nu. Handeln pressas av kostnadsökningar från alla håll, säger arbetsgivarorganisationens vd Sofia Larsen.

Följer LO:s krav

Den svaga kronan är ytterligare ett sänke, eftersom handeln är beroende av import.

– Vi är en importbransch och allt vi importerar blir mycket dyrare nu, säger hon.

Det är i det läget som facket Handelsanställdas förbund lägger fram sina lönekrav för butiks-, lager- och e-handelsanställda.

– Vi är i en situation där många inte ens har råd att handla varorna de själva säljer, säger Linda Palmetzhofer, förbundsordförande för Handels.

Förbundet vill se löneökningar på 1 265 kronor i månaden för heltidsanställda och en extra satsning på minimilöner på 1 370 kronor i månaden.

Handels lönekrav är de högsta på flera decennier och utgår, trots att Handels inte vill uppge något procenttal, från LO-samordningen. I den kräver förbunden ett lönelyft på 4,4 procent.

Problem med hyvling

Handels vill också stärka rätten till heltidsanställning och sätta stopp för så kallad hyvling, det vill säga att arbetsgivaren skär ner på antalet timmar.

– Tyvärr är det ett stort problem. Det är stora bolag, stora kedjor, som gör det här. Det skapar en oro bland våra medlemmar om att man ska stå näst på tur. Blir man hyvlad är det genomgående så att man inte kan leva på sin lön längre, säger förbundets avtalssekreterare Martin Nyberg.

TT: Hur ser du på att handeln har det tufft just nu?

– Det här är ett väl avvägt krav som vi ser att arbetstagarna kan bära.

Sofia Larsen vid Svensk Handel ser i stället en risk att företag och jobb går förlorade. Hon varnar därför för "alltför höga" löneökningar utan att specificera vad det innebär.

– Vi har inte nämnt någon siffra och kommer inte att göra det, utan det är den totala kostnaden för företagen och vår bransch som den här avtalsrörelsen handlar om för oss, säger hon.

Sofia Larsen, vd Svensk Handel.
Sofia Larsen, vd Svensk Handel.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!