Högt elpris pressas uppåt av Ringhalsstopp

Kärnkraftsreaktorn Ringhals 4 kommer inte att kunna startas som planerat efter sommarens årliga underhåll. En viktig komponent gick sönder vid återstarten. –Stoppet kommer att ge en markant prispåverkan, säger elmarknadsanalytikern Christian Holtz.

Ringhals andel av den totala elproduktionen 2021.

Ringhals andel av den totala elproduktionen 2021.

Foto: Johan Hallnäs

Ekonomi2022-08-31 06:14

Elpriset stiger i tre av fyra elområden på torsdagen, enligt prissättningen på den nordiska elbörsen Nordpool efter beskedet om att Ringhalsreaktorn troligen kommer att vara ur produktion i tre månader.

Dagspriset stiger 4 öre till 4:19 kronor per megawattimme i elområde 3 (Stockholm). Även i de två elområden som täcker norra Sverige – prisområdena 1 och 2 (Luleå respektive Sundsvall) – stiger priset. Fast där är det en ökning från en betydligt lägre nivå, från 30 öre till 37 öre per megawattimme.

I prisområde 4 (Malmö) sjunker priset marginellt på torsdagen, från 5:57 kronor till 5:56 kronor per megawattimme.

Ringhals 4 ställdes av i mitten av augusti för årligt underhåll och bränslebyte. I samband med ett obligatoriskt test när verket skulle startas igen efter avställningen skadades tryckhållaren, en av anläggningens större komponenter. Reparationerna av den beräknas ta tre månader.

Ringhals: Ingen säkerhetsrisk

Anna Collin, presschef på Ringhals, säger till TT att skadorna på tryckhållaren upptäcktes på måndagen.

– Det är en stor och viktig komponent, men det är inga säkerhetsmässiga avvikelser i anläggningen, säger hon.

Ringhals 4 har en effekt på 1 120 megawatt.

– Den här anläggningen driver en stad som Göteborg på egen hand fast två gånger om, säger Anna Collin.

Christian Holtz, elmarknadsanalytiker vid konsultbolaget Merlin & Metis, säger till TT att stoppet i Ringhals 4 kommer att ge en markant elprispåverkan.

– Man kan tycka att det redan är höga priser i södra Sverige, men de är två till tre gånger så höga i Tyskland, Holland, Frankrike till exempel, säger han.

Tekniska komplikationer

En annan prispåverkande konsekvens av stoppet är att överföringskapaciteten från norra till södra Sverige kommer att minska, förutspår Christian Holtz.

– Det beror på att det uppstår en rad tekniska komplikationer när produktionen i Ringhals minskar. Vi har sett redan då man lade ner Ringhals 1 och 2 att överföringskapaciteten har minskat. Men nu utan Ringhals 4 blir den konsekvensen värre.

Också Svenska kraftnät bedömer att stoppet kommer att påverka både priser och överföringskapacitet. Stoppet leder även till minskade marginaler i kraftsystemet. För att dämpa den negativa effekten undersöker Svenska kraftnät om planerade avbrott i höst kan skjutas på framtiden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!