Höjda hyror slår mot studenter

Hyreshöjningar slår hårt mot studenter och på allt fler orter kan studenterna inte garanteras ett tryggt boende. Det visar en rapport från Sveriges förenade studentkårer (SFS).

Bostadssituationen för studenter förvärras, enligt Sveriges förenade studentkårer (SFS). Arkivbild.

Bostadssituationen för studenter förvärras, enligt Sveriges förenade studentkårer (SFS). Arkivbild.

Foto: Izabelle Nordfjell/TT

Ekonomi2023-08-31 05:00

Bostadssituationen förvärras för studenter till följd av det senaste årets hyreshöjningar, enligt SFS senaste bostadsrapport.

Varje år kartlägger studentorganisationen boendesituationen för studenter på 34 studieorter, baserat på kriterier som hyresnivå och hur snabbt studenten kan få tillgång till boende.

Ändrat färg

I år har fem orter presterat ett sämre resultat än förra året. Dels Umeå som gått från gul till röd markering (det tar längre än en termin för studenter att hitta boende) och dels Gävle, Falun, Helsingborg och Trollhättan som alla har gått från att vara grönmarkerade (studenter kan få ett tryggt boende inom en månad), till gulmarkerade (studenter kan få boende inom en termin).

Orsaken till ändringarna i de fyra senare fallen är att hyreshöjningarna är högre än vad SFS bedömer är rimligt.

Enligt bostadsrapporten har den genomsnittliga hyreshöjningen på landets studieorter varit 4,3 procent 2023, vilket SFS anser är ovanligt högt. Den genomsnittliga hyreshöjningen för samtliga hyresrätter året innan landade på 1,7 procent, enligt SCB.

Riskerar rykte

"Vi står inför en bostadskris som riskerar inte bara studenternas ekonomi och studieresultat, utan också Sveriges rykte som en framstående kunskapsnation. Ett kunskapssamhälle bygger på tillgänglig utbildning och för det krävs att studenter har råd och möjlighet att bo tryggt", säger Jacob Färnert, ordförande för SFS i ett pressmeddelande.

I dagsläget finns det drygt 400 000 studenter och cirka 100 000 studentbostäder enligt siffror från Universitetskanslersämbetet och Boverket.

Preliminär statistik från SCB visar att 57 procent färre lägenheter började byggas under första halvan av 2023 jämfört med samma period i fjol.

"Politiken har inte råd att fortsätta med dagens passiva linje, alternativet är nämligen mycket dyrare. Regeringen måste stimulera byggandet genom investeringar, annars kommer situationen bara bli värre", säger Jacob Färnert.

Fakta: Boenderapporten

Grön markering: Studenter kan få ett tryggt boende inom en månad.

Gul markering: Studenter kan få boende inom en termin.

Röd markering: Det tar längre än en termin för studenter att hitta boende.

Förändringar mellan 2022 och 2023:

Gävle, Falun, Helsingborg och Trollhättan gått från grön till gul markering

Umeå har gått från gul till röd markering

Karlskrona har gått från röd till gul markering

Skellefteå och Eskilstuna har gått från gul till grön markering

Andel studenter uppdelat i färgmarkering:

16 procent av alla studenter bor i en grönmarkerad stad

16 procent bor i en gulmarkerad stad

68 procent bor i en rödmarkerad stad

Källa: SFS bostadsrapport 2023


Sveriges förenade studentkårer (SFS)

SFS är en sammanslutning av studentkårer vid Sveriges universitet och högskolor. SFS har 58 medlemskårer, vilka tillsammans representerar ungefär 390 000 studenter och doktorander.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!