Höjda priser väntas ge Spotify skjuts

Spotify har varit ett av de starkaste techbolagen på börsen i år, och bedömare spår fortsatt positiva tongångar inför delårsrapporten i dag. Bland annat på grund av att höjda prenumerationspriser väntar.

Spotifys medgrundare och vd Daniel Ek. Arkivbild.

Spotifys medgrundare och vd Daniel Ek. Arkivbild.

Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Ekonomi2023-07-25 05:15

I motsats till förra året, som präglades av Ukrainakriget, väntas Spotify presentera ett positivt rörelseresultat i sin delårsrapport för andra kvartalet. Den Stockholmsbaserade strömningstjänsten har gått starkt på börsen i år, upp 120 procent sedan årsskiftet, skriver Dagens Industri.

Fler användare

Fler användare och betalande prenumeranter liksom besparingar är ett par av orsakerna, enligt Di. Bolaget varslade nyligen 2 procent av de anställda, motsvarande 200 personer. Rykten om höjda priser för prenumeranter har också bidragit till börsuppgången.

Och under måndagen bekräftade Spotify att ryktet stämmer, priset på premiumkonton höjs bland annat i USA och Europa, enligt bolagets hemsida. I USA kommer ett reklamfritt abonnemang att kosta 1 dollar mer, 10:99 dollar i månaden. I Europa kostar ett premiumkonto numera 11:99 euro. I Sverige landar summan på 119 kronor i månaden.

"Solitt resultat"

Snittprognosen är att antalet månatliga användare har ökat till 530 miljoner under det andra kvartalet, från 515 miljoner under första kvartalet. Antalet premiumabonnenter spås ha ökat till 217 miljoner, från 210 miljoner. Analytiker har i snitt räknat med ett rörelseresultatet på 3 208 miljoner euro, vilket kan jämföras med 2 684 miljoner euro under andra kvartalet förra året.

Goldman Sachs är en av de banker som spår ett bra andra kvartal för koncernen:

”Vi räknar med att Spotify levererar ett väldigt solitt resultat, med möjlig uppsida för såväl premium-prenumeranter och marginalförbättringar från besparingsåtgärder”, skriver banken i en analys.

Rättad: I en tidigare version angavs felaktiga uppgifter om prishöjningarna i Europa och Sverige.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!