Holmes ex döms till fängelse för Theranosbluff

Elizabeth Holmes expojkvän och medhjälpare Ramesh "Sunny" Balwani döms till nästan 13 års fängelse för bedrägeri efter Theranosbluffen.

Ramesh "Sunny" Balwani, i mitten, anländer till en rättssal i San Jose.

Ramesh "Sunny" Balwani, i mitten, anländer till en rättssal i San Jose.

Foto: Jeff Chiu

Ekonomi2022-12-08 03:00

Ramesh "Sunny" Balwani ska infinna sig den 15 mars för att börja avtjäna fängelsestraffet på nästan 13 år. Därefter väntar tre års villkorlig frigivning för inblandningen i Theranosskandalen, där patienter och investerare lurades.

Balwani dömdes på alla tolv bedrägeripunkter, och får ett strängare straff än Theranosgrundaren och vd:n Elizabeth Holmes, som dömts till elva års fängelse, ett straff hon begärt omprövning av.

Den nu 38-åriga Holmes hoppade som 19-åring av Stanford University i Kalifornien för att satsa på sin företagsidé, att med blott en droppe blod genomföra hundratals tester i en apparat som kan liknas vid ett minilaboratorium.

Allt såg ut som en typisk framgångssaga i Silicon Valley, tills det visade sig vara en bluff där maskinerna aldrig fungerade. Flera patienter har efteråt berättat hur de diagnosticerats med olika sjukdomar som de i själva verket inte led av.

Avslöjandena ledde till att Theranos likviderades och att Holmes åtalades tillsammans med sin före detta pojkvän. Historien har berättats i podcasten "The dropout", som också låg till grund för en tv-serie med samma namn med Amanda Seyfried.

Elizabeth Holmes i rättssalen i oktober.
Elizabeth Holmes i rättssalen i oktober.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!