Humanas vd: Viktig dom utifrån ett samhällsperspektiv

Nu kommer domen om Humanas tillstånd, som Inspektionen för vård och omsorg drog in i januari i år. –Det är en komplex och viktig dom utifrån ett samhällsperspektiv, säger Humanas vd Johanna Rastad.

Humana-målet avgörs i förvaltningsdomstolen. Arkivbild.

Humana-målet avgörs i förvaltningsdomstolen. Arkivbild.

Foto: Linus Sundahl-Djerf/SvD/TT

Ekonomi2023-06-21 06:00

Förvaltningsrätten meddelar i dag sin dom i målet om vård- och omsorgsbolaget Humana, som fick sitt tillstånd att bedriva bland annat assistansverksamhet indraget i slutet av januari i år. Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, ansåg att Humana haft flera allvarliga brister.

Bland annat nämns bristande förmåga att efterfölja tidigare beslut från Ivo, brister i seriositet och arbetsgivaransvar gällande utländsk arbetskraft samt återkommande brister avseende anmälningsskyldighet och förvaltning av allmänna medel.

Beslutet har överklagats, och Humana har under tiden haft ett tillfälligt tillstånd att bedriva sin verksamhet.

Många berörda

Enligt Humanas vd Johanna Rastad är domen väldigt viktig, särskilt för alla brukarna som har assistanstjänster. De är runt 2 000 personer, och antalet anställda som arbetar med assistans är 11 000, berättar hon.

– Vinner vi så vinner alla de som har rätt till stöd enligt LSS. Förlorar vi så kommer det att bli stor oro för dem framöver, de kommer att behöva välja ny utförare av tjänsten, säger hon.

Även för investerare är domen viktig, förklarar hon. Humana, som är noterat på Stockholmsbörsen, har tagit rejält med stryk sedan Ivo meddelade sitt första beslut.

Kommer överklagas

Men domen från förvaltningsrätten blir sannolikt inte slutet på historien om Humanas tillstånd, tror hon. Om domen skulle gå Ivo:s väg kommer Humana att överklaga, och sannolikt också Ivo om domen skulle gå emot myndigheten.

– Jag tror att det blir en vidare process. Det är en komplex och viktig dom utifrån ett samhällsperspektiv, säger Johanna Rastad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!