Hundratals sommarjobbare ber om hjälp

Tusentals unga är ute på sina första sommarjobb. Men för alla är det inte upplevelsen de hoppats på – flera har ringt in till LO:s hjälptelefon för att be om hjälp och råd.

Tusentals unga sommarjobbar just nu runt om i Sverige – flera av dem för första gången. Arkivbild.

Tusentals unga sommarjobbar just nu runt om i Sverige – flera av dem för första gången. Arkivbild.

Foto: Christine Olsson/TT

Ekonomi2022-07-31 09:30

Förra året ringdes cirka 650 samtal in under sommarmånaderna, enligt fackförbundet LO som driver Fackets hjälptelefon för unga sommarjobbare.

I år var samtalen ungefär lika många, men till skillnad från tidigare år så kom de i större utsträckning från handels-, hotell- och restaurangbranschen, uppger LO:s ungsekreterare Elsa Alm.

– Det har också varit många samtal om sjuklön, att arbetsgivare plockar bort pass, och en del frågor kring uppsägning, säger hon.

När det händer hänvisas sommarjobbarna till rätt fackförbund, som kan göra mer än att bara ge upplysning.

Bibehålla lönen

Någonting som sticker ut är så kallade "solskensavtal" – alltså att man bara får jobba när det är bra väder.

Enligt Alm är det då viktigt att komma ihåg att man ska få ut lön även om det inte finns så mycket att göra.

– Säger chefen att man ska åka hem, då kan man antingen omplaceras till andra uppgifter, och oavsett ska man bibehålla lönen.

Gratis provjobb

Något annat som förekommer i samtalen är att arbetsgivare efterfrågar gratis provjobb – ibland upp till perioder på två veckor. Det är sedan inte ovanligt att arbetstagaren ändå inte får jobbet.

– Det är något vi starkt uppmanar att man tackar nej till. Det finns ingenting som heter "provjobb", utan man har alltid rätt till lön för det arbete man utför.

En annan risk med gratis provjobb är att det inte finns någon dokumentation på anställningen, så skadar man sig kan man i värsta fall behöva stå för de kostnaderna själv.

Alm påminner även om att unga löper större risk än resten av befolkningen att skada sig i jobbet och att de är överrepresenterade i arbetsplatsolyckor.

– Därför ska man alltid få en säkerhetsgenomgång kring arbetsplatsen, och aldrig göra något som känns osäkert, säger hon.

Fakta: Checklista för sommarjobbare

1. Se till att få ett anställningsbevis.

2. Din ålder bestämmer vad du får göra.

3. Se till att du får semesterersättning.

4. Jobba aldrig utan försäkring.

5. Ha koll på svartjobb, skatt och jämkning.

6. Ha koll på lönebeskedet.

7. Be alltid om ett arbetsintyg.

Källa: LO

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!