Att hyrorna kommer att behöva höjas med runt tio procent nästa år, har flera medier rapporterat om under den senaste veckan.
Procentsatsen grundar sig i en regional enkätundersökning som Göteborgs regionförening Fastighetsägarna GFR gjorde bland sina medlemmar, där de fick svara på hur mycket de anser att hyrorna behöver höjas inför nästa år – till följd av ökade ränte- och förvaltningskostnader.
Fastighetsägarnas chefsekonom Tomas Ernhagen vill däremot understryka att en hyresökning på runt tio procent inte är ett yrkande från branschorganisationen, utan ett resonemang kring vad hyreshöjningen borde ligga på.
I år är beräkningsmodellen för vad hyrorna borde höjas med annorlunda jämfört med tidigare. I stället för att göra en prognos inför nästa års kostnadsläge, har man gjort en kalkyl utifrån de tre senaste åren. Detta för att skapa större stabilitet i hur hyrorna kommer att utvecklas framåt, när framtiden med inflationen och räntehöjningarna är så pass osäker.
– Om vi enbart skulle se till den kostnadsutveckling som vi har haft i år skulle det krävas en justering uppåt på 20 till 25 procent, beroende på var man befinner sig i landet. Med den nya räknemodellen som vi har för i år hyvlar vi bort drygt hälften, till de här åtta till tio procenten som GFR pratar om, säger Tomas Ernhagen.
Stora kostnadsökningar
Men de hyresvärdar som TT har pratat med menar att en sådan hyreshöjning på runt tio procent är orimlig, trots de stora kostnadsökningar som fastighetsbolagen vittnar om just nu.
Ett av bolagen är Rikshem, som har hyreslägenheter i hela landet, från Luleå i norr till Malmö i söder. En hyreshöjning på runt tio procent är orealistiskt att kräva från fastighetsägarnas sida, anser Fredrik Eklund, som är förvaltningschef för bostäder på Rikshem.
Samtidigt har Rikshems elkostnader ökat med mellan 30 till 40 procent i år och bolagets prognos inför nästa år är det dubbla jämfört med vad som stod i årets budget.
– Jag är rädd att säga en procentsats som på något sätt blir en sanning, för det beror mycket på hur de här räntehöjningarna slår mot inflationen och vad som kommer att hända i samhället. Men om man skulle vara rimlig borde en hyresökning kanske i stället ligga någonstans mellan tre till fem procent, säger Fredrik Eklund.
"Folk ska ha råd att bo"
Christer Nilsson, som är affärsområdeschef för HSB Skåne, väntar sig högre hyreshöjningar än jämfört med de senaste åren. Men en ökning med tio procent tycker han inte är rimlig.
– Folk ska ha råd att bo också, så det är ingenting som vi förväntar oss, säger Christer Nilsson.
Enligt Fastighetsägarna skulle en hyreshöjning under åtta till tio procent däremot praktiskt taget leda till en realsänkning av hyran, sett till övriga prisökningar i samhället, menar han.
– Kostnadsökningarna som drabbar fastighetsägare just nu handlar om helt andra tal. Effekten framåt kan bli att det inte kommer att gå att investera i hyresrätter, och en eskalerande bostadskris, säger han.
Mer än normalt
Hyresgästföreningen har starkt motsatt sig uttalandet om att hyreshöjningar på tio procent kan komma att krävas. Enligt föreningen skulle det innebära en kostnadsökning på runt 700 kronor i månaden för en snittlägenhet, en trea med en hyra på 7 000 kronor i månaden.
– Det är orimligt och det kommer inte att gå när hushållens budgetar knappt går ihop i dag, säger Hyresgästföreningens förbundsordförande Erik Elmgren.
Vad som skulle vara en rimligare höjning är svårare att säga, enligt Hyresgästföreningen, när förhandlingarna sker lokalt. Men hyresgästerna får nog ställa in sig på att hyrorna inför nästa år kommer att behöva höjas mer än vad de har gjort under de senaste åren, anser Erik Elmgren.