Ikea stoppar nu tillfälligt all export och import till och från Ryssland och Belarus, liksom den produktion som finns där. Även leveranserna från underleverantörer pausas. Alla Ikeas varuhus stängs också i Ryssland och Belarus, berättar Tolga Öncü, globalt ansvarig för Ikeas detaljhandel inom Ingkagruppen, som äger Ikeavaruhus runtom i världen.
– Vi stänger alla Ikeas varuhus och verksamheter i Ryssland och Belarus, bekräftar han.
Däremot driver också Ikea shoppingcenter i Ryssland under varumärket Mega. De shoppingcentren kommer att hålla öppet som vanligt, förklarar Tolga Öncü.
TT: Varför stänger ni inte all er verksamhet?
– Vi ser till vad vi kan göra för de många människorna, som behöver mat och mediciner. Shoppingcentren kommer att hålla öppet som vanligt.
Snabbhet inte viktigast
Ikea har fått mycket kritik för sin senfärdighet med beslutet, på sociala medier har den varit skoningslös.
TT: Hur kommer det sig att ni dröjt?
– Det här är ett viktigt beslut, och vi har fokuserat på ett kvalitativt beslut, som har bästa möjliga påverkan för våra medarbetare. Inte på snabbhet.
Ikea förklarar att beslutet som nu har fattats berör 15 000 medarbetare i Ryssland och Belarus. Enligt bolaget har fokus hittills legat på att se till personalens säkerhet, och Tolga Öncü återkommer flera gånger till att Ikeas fokus sedan kriget bröt ut har varit att ta hand om personalen och deras familjer. Bland annat genom att säkra löneutbetalningar under tre månader, till en början.
TT: Riskerar er personal att få problem i Ryssland?
– Det är klart att vi tittar på alla former av potentiellt utfall.
Enligt Ikea är skälen för stoppet dels att kriget har en stor humanitär påverkan, dels att det påverkar leveranskedjor och affärsvillkoren i Ryssland.
– Möjligheten att bedriva affärer sedan kriget i Ukraina bröt ut och sanktionerna infördes har förändrats. Konklusionen är att vi pausar verksamheten.
Empati och oro - men inte kritik
Ikea går under torsdagen ut med ett pressmeddelande om stoppet, som förberetts noga. Där talas om kriget i Ukraina som en humanitär tragedi och Ikea uttrycker sin empati med och oro för de miljoner människor som drabbas. Men ingen direkt kritik uttalas mot Rysslands agerande, och inte heller något fördömande av invasionen.
TT: Hur ser ni på Rysslands agerande i Ukraina?
– Vi kommer alltid att vara emot krig, och just nu är det krig i Europa. Sedan är vårt fokus att ta hand om våra medarbetare, säger Tolga Öncü och tillägger att Ikea också tar sig an kriget och nöden som kriget orsakar genom att lämna bidrag till hjälporganisationer.
Ikea har bestämt sig för att ge 20 miljoner euro (cirka 215 miljoner kronor) till dem som "tvingats på flykt till följd av konflikten i Ukraina" som det står i pressmeddelandet, detta efter att FN:s flyktingorgan UNHCR har bett om nödhjälp. Ikea ger dessutom 10 miljoner euro vardera till bland andra organisationerna UNHCR och Rädda barnen, samt andra organisationer verksamma i området.
TT: Varför betalar ni dessa pengar till hjälporganisationerna?
– Det är på förfrågan av UNHCR, vi har hörsammat deras förfrågan.
TT: Hur påverkas Ikeas varumärke av kritiken ni fått för att ni hållit öppet i Ryssland?
– För oss har fokus varit att fokusera på våra medarbetare och att hjälpa de många människorna med varor. Annat är sekundärt, det får vi titta på senare, säger Tolga Öncü.