IMF-höjdare: Inflationen har toppat

Världsekonomin har visat motståndskraft och vågen av inflation ser nu ut att ha passerat toppen, enligt Gita Gopinath, första vice chef på Internationella valutafonden (IMF). –Detta är fortfarande ett tufft år. Men vi tror att inflationen har toppat, säger hon till Bloomberg TV på Världsekonomiskt forum i Davos, Schweiz.

Internationella valutafondens näst högsta chef Gita Gopinath tror att inflationen globalt har toppat och att det blir global återhämtning i höst och in i nästa år. Arkivbild.

Internationella valutafondens näst högsta chef Gita Gopinath tror att inflationen globalt har toppat och att det blir global återhämtning i höst och in i nästa år. Arkivbild.

Foto: Jose Luis Magana/AP/TT

Ekonomi2023-01-18 11:17

Undantaget är tjänstesektorn i vissa länder, som släpar efter. Och hon vill inte blåsa faran över.

– Penningpolitiken måste hålla linjen under 2023, säger hon.

Huvudscenariot just nu är enligt Gopinath att den globala tillväxten kommer att vända uppåt under andra halvåret i år och under 2024.

Det finns samtidigt gott om oroshärdar, påminner hon om. Gopinath nämner bland annat kraftmätningen i USA:s kongress kring skuldtaket, som om det låser sig politiskt kan leda till federala nedstängningar i USA.

Gopinaths uttalande kommer inför en uppdaterad IMF-prognos, som ska presenteras i slutet av januari. Enligt IMF-höjdaren har utsikterna inte förändrats i någon större utsträckning sedan senaste prognosen från fonden i oktober i fjol.

– Efter det att vi har gått igenom tre rundor av prognossänkningar har vi nu i alla fall inte fått det sämre än så när vi nu ser oss omkring, säger hon.

– Tillväxten globalt bottnar i år och förbättras under andra halvåret och sedan in i 2024. Detta är för att vi ser motståndskraft, säger hon.

Gopinaths positiva tonläge ligger i linje med andra försiktigt optimistiska besked från den ekonomisk-politiska eliten på Davosmötet – där ryska företrädare lyser med sin frånvaro i den idylliska alpmiljön.

Bland annat har Tysklands förbundskansler Olaf Scholz i en Bloomberg-intervju förklarat att han är övertygad om att den tyska ekonomin – Europas största – kan undvika en recession i år. Denna syn på vad som väntar delar han bland annat med ECB-höjdaren Francois Villeroy de Galhau, som sade att hela eurozonen ser ut att klara 2023 utan recession i år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!