IMF höjer global tillvÀxtprognos

Slopade pandemirestriktioner i Kina och minskad rÀnteoro pÄ marknaden har gjort konjunkturbilden lite ljusare, enligt Internationella valutafonden (IMF). Men centralbankernas rÀntehöjningar och Ukrainakriget vÀntas fortfarande ge en rejÀl inbromsning. Och vÀndningen uppÄt 2024 ser inte ut att bli lika stark som vÀntat.

Pierre-Olivier Gourinchas, prognoschef pÄ Internationella valutafonden (IMF), tror inte den globala konjunktursvackan blir lika djup som befarat i Är: Arkivbild

Pierre-Olivier Gourinchas, prognoschef pÄ Internationella valutafonden (IMF), tror inte den globala konjunktursvackan blir lika djup som befarat i Är: Arkivbild

Foto: Patrick Semansky AP/TT

Ekonomi2023-01-31 02:30

Den globala tillvÀxten vÀntas falla till 2,9 procent i Är, ned frÄn fjolÄrets berÀknade 3,4 procent, enligt IMF:s ekonomer. JÀmfört med i höstas har IMF:s ekonomer dÀrmed höjt Ärets globala tillvÀxtprognos nÄgot. DÄ lÄg den pÄ 2,7 procent.

"De globala finansiella förhÄllandena har förbÀttrats nÄgot sedan oktober 2022", skriver IMF i sin uppdaterade konjunkturrapport, World Economic Outlook.

Minskad rÀnteoro pÄ marknaden pekas ut som en avgörande faktor bakom denna utveckling.

VÀntas vÀnda

Toppen i den sÄ kallade rÀntecykeln ligger i och för sig högre nu. Men rÀntorna vÀntas vÀnda ned betydligt snabbare och djupare enligt prissÀttningen pÄ rÀntemarknaden.

Detta har redan lyft börser, dragit ned lÄnga marknadsrÀntor och raderat ut en del av de förhöjda riskpremier som företag fÄr betala pÄ sina obligationslÄn, enligt IMF:s ekonomer.

Globalt vÀntas penningpolitiska Ätstramningar för att fÄ ner inflationen och kriget i Ukraina dock fortsÀtta att bromsa den ekonomiska aktiviteten i Är, enligt IMF:s ekonomer. Och risken för recession i stora ekonomier gÄr inte att utesluta.

BNP-fallet globalt Àr markant och tillvÀxten som vÀntas i Är ligger nÀstan 1 procentenhet under det historiska snittet för perioden 2000-2019 pÄ 3,8 procent i global tillvÀxt.

Dessutom blir ÄterhÀmtningen svag, tror IMF-ekonomerna. Den globala tillvÀxten 2024 vÀntas inte heller nÄ upp till de historiska snittnivÄerna, utan berÀknas stanna pÄ 3,1 procent. DÀr lÄg prognosen pÄ 3,2 procent i oktoberprognosen.

Inflationen följer med tillvÀxten nedÄt, tror IMF:s ekonomer. De rÀknar med att den globala inflationen faller frÄn fjolÄrets snitt pÄ 8,8 procent till 6,6 procent i Är och 4,3 procent 2024.

Detta kan jÀmföras med omkring 3,5 procent i global inflation Ären före det att pandemin slog till 2020.

IMF: Dra tillbaka

Riskerna ligger pÄ nedÄtsidan i den nya prognosen, enligt IMF:s ekonomer. Det innebÀr att de bedömer att risken för negativa överraskningar nÀr det gÀller tillvÀxt och inflation Àr större Àn risken för positiva.

Centralbankernas rÀntehöjningar och lÀgre tillvÀxt utgör en ökad risk för skuld- och finansieringsproblem, varnar IMF:s ekonomer i konjunkturrapporten. De betonar dÀrför vikten av att det finns institutionella verktyg för skuldrekonstruktion pÄ plats.

Dessutom efterlyser de en finanspolitik som Àr mer trÀffsÀker nÀr det gÀller stöd till de som pÄverkas mest av högre livsmedels- och energipriser.

"Och bredbaserade finanspolitiska stödÄtgÀrder borde dras tillbaka", skriver de.

Fakta: HÄrd motvind för Storbritannien

TillvÀxten globalt faller till 2,9 procent i Är och 2024 vÀntas den stanna pÄ 3,1 procent, enligt en uppdaterad konjunkturprognos frÄn Internationella valutafonden (IMF). Detta kan jÀmföras med IMF:s prognos i oktober, dÄ tillvÀxten 2023 berÀknades falla till 2,7 procent följt av 3,2 procent i tillvÀxt 2024.

Bland de stora ekonomierna blÄser motvinden hÄrdast för Storbritannien, vars BNP vÀntas krympa med 0,6 procent i Är följt av en BNP-uppgÄng pÄ 0,9 procent 2024.

VÀrldens största ekonomi, USA, vÀntas vÀxa med 1,4 procent i Är och 1 procent 2024.

Kinas tillvÀxt vÀntas till följd av slopade pandemirestriktioner öka markant i Är, till 5,2 procent följt av 4,5 procent nÀsta Är. I fjol var tillvÀxten i Kina nere pÄ 3 procent.

För eurozonen ligger tillvÀxtprognosen i Är pÄ 0,7 procent följt av en tillvÀxt pÄ 1,6 procent 2024.

KĂ€lla: IMF, World Economic Outlook Update – Inflation Peaking amid Low Growth (2023)


Fakta: BNP-fall vÀntas för Sverige

För Sverige ser 2023 tufft ut, dĂ„ ekonomin Ă€r sĂ„ rĂ€ntekĂ€nslig – pĂ„ grund av hög skuldsĂ€ttning med rörliga rĂ€ntor – och nĂ€r köpkraften dessutom gröps ur av den svaga kronan.

En IMF-delegation presenterade sÄ sent som förra veckan en bedömning av svensk ekonomi, enligt vilken Sveriges BNP kommer att krympa med 0,3 procent i Är, medan inflationen backar till 6,5 procent.

Storbankernas chefsekonomer ser Ànnu dystrare pÄ utsikterna för svensk ekonomi i Är, med fÀrska prognoser om BNP-fall i Är pÄ 0,8-1,3 procent.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!