IMF: Kriget får förödande ekonomiska följder

Kriget i Ukraina har redan "mycket allvarligt" påverkat världsekonomin – och om konflikten trappas upp ytterligare kommer konsekvenserna att bli "förödande", varnar Internationella valutafonden (IMF) på lördagen.

Kärnkraftverket Zaporizjzja i sydöstra Ukraina. Återuppbyggnadskostnaderna i landet kommer att bli stora, konstaterar IMF.

Kärnkraftverket Zaporizjzja i sydöstra Ukraina. Återuppbyggnadskostnaderna i landet kommer att bli stora, konstaterar IMF.

Foto: Energoatom via AP/TT

Ekonomi2022-03-05 21:23

De kraftigt stigande råvaru- och energipriserna – priset på råolja närmar sig 120 dollar per fat – har spätt på den inflationsbrasa som världen redan drabbats av när ländernas ekonomier försöker återhämta sig efter coronapandemin.

"Prisökningarna kommer att få internationellt genomslag, i synnerhet för fattiga hushåll där mat och bränsle utgör en stor del av utgifterna", heter det i ett uttalande av IMF, vars styrelse möttes i fredags för att diskutera de ekonomiska konsekvenserna av kriget.

I Ukraina är skadorna på ekonomin redan omfattande med infrastruktur som inte fungerar, har skadats eller helt förstörts. Landet står inför betydande återuppbyggnadskostnader, konstaterar IMF.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!