IMF: Storkrig i Mellanöstern nytt inflationshot

Kriget mellan Israel och den terrorstämplade palestinska organisationen Hamas kan – om det leder till ett regionalt storkrig – skapa en energiprischock, varnar Internationella valutafonden (IMF). Högre inflation och lägre tillväxt i hela världen ligger i farans riktning.

Internationella valutafonden (IMF) varnar för en ny inflationschock från energimarknaden om kriget mellan Israel och Hamas växer till ett regionalt krig med fler länder inblandade. Arkivbild

Internationella valutafonden (IMF) varnar för en ny inflationschock från energimarknaden om kriget mellan Israel och Hamas växer till ett regionalt krig med fler länder inblandade. Arkivbild

Foto: Andrew Harnik

Ekonomi2023-10-11 12:59

Om fler länder i Mellanöstern dras in i kriget – som redan krävt fler än 2 000 dödsoffer sedan Hamas attack mot Israel i lördags – är risken stor att det slår mot utbudet av olja och därmed trycker upp världsmarknadspriset, enligt IMF. Och om oljepriset stiger med 10 procent kan det översättas till en global inflationsimpuls på 0,4 procentenheter, enligt Gita Gopinath, som är första vice chef för IMF.

– Om det utvecklas till en större konflikt, och det får oljepriset att stiga, har det en ekonomisk effekt, säger hon i en intervju med Bloomberg TV.

För den globala tillväxten skulle det i sin tur innebära en nedgång på 0,15 procent, enligt IMF:s ekonomer.

Priset på så kallad brentolja, ett riktmärke på råvarumarknaden, har sedan Hamas-attacken i lördags gått upp från strax under 84 dollar per fat till över 87 dollar per fat.

Samtidigt har världsmarknadspriset på guld – som av många ses som en säker tillflyktsort i orostider – gått upp från cirka 1 820 dollar per uns till 1 875 dollar per uns.

Fakta: IMF räknar med mjuklandning

Internationella valutafonden (IMF) räknar med att världsekonomin bromsar in i år och att tillväxten globalt faller till 3 procent, från 3,5 procent 2022. Inbromsningen fortsätter 2024, enligt prognosen, ned till en global tillväxt på 2,9 procent – betydligt under historiska genomsnittsnivåer.

Centralbankernas åtstramningar runt om i världen är en faktor som IMF pekar på som bromsvätska och fondens ekonomer lyfter i sin prognos fram flera tecken på att kärninflationen globalt är på väg att dämpas – även om de räknar med att dröjer till 2025 för de flesta länder att nå sina inflationsmål.

Ett hot mot prognosen är enligt IMF:s ekonomer bland annat risken för att konflikten mellan Israel och terrorstämplade Hamas utvecklas till ett regionalt storkrig, som slår mot oljeproduktion.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!