Tillväxten globalt stannar på 3,6 procent i år enligt IMF, vilket kan jämföras med IMF-prognosen på 4,4 procent i januari.
Hotet från den nya varianten av covid-19, omikron, verkar enligt IMF:s ekonomer avta. I stället drabbas nu världsekonomin av spridningseffekter av Rysslands attack mot Ukraina den 24 februari.
"Invasionen och de sanktioner mot Ryssland de har gett upphov till kommer att ha betydande konsekvenser för den globala ekonomin", skriver IMF i rapporten World Economic Outlook, som presenteras inför fondens vårmöte i Washington i veckan.
En annan brasklapp
Detta förutsätter att kriget inte sprider sig utanför Ukraina och att framtida sanktioner inte innebär nya hinder för rysk energiexport som inte redan är kända. En annan brasklapp är pandemin, som inte kan förvärras utan att det hotar den tillväxt IMF nu räknar med.
Tillväxten beräknas ligga kvar på 3,6 procent även 2023 och därefter antas den fortsätta ned till omkring 3,3 procent på medellång sikt, enligt IMF. För 2021 uppskattar IMF utifrån tillgänglig data att tillväxten låg på 6,1 procent.
Inflationsprognosen för i år höjs samtidigt till 5,7 procent i utvecklade ekonomier och 8,7 procent i tillväxtländer. Det kan jämföras med 3,9 respektive 5,9 procent i IMF:s januariprognos. Även här varnar IMF för stor osäkerhet.
Nya utbudsstörningar, bland annat från Ukrainakriget, hotar förvärra läget och trycka upp råvarupriserna ytterligare, vilket kan ge ihållande hög inflation, högre inflationsförväntningar och större lönetillväxt.
"Om tecken på att inflationen kommer bli hög på medellång sikt kommer centralbanker tvingas reagera snabbare än vad som väntas för närvarande – vilket höjer räntor och exponerar skuldproblem, särskilt i tillväxtmarknader", skriver IMF.
Bakslag på 35 procent
För Ukrainas ekonomi väntas ett bakslag på omkring 35 procent i år.
"Och även om kriget skulle ta slut snart kommer förlusterna av liv, förstörelsen av fysiska tillgångar och befolkningens flykt ha en betydande påverkan på den ekonomiska aktiviteten många år framöver", skriver IMF.
För Ryssland beräknas kriget och sanktionerna innebära ett BNP-bakslag på 8,5 procent i år och ytterligare en BNP-minskning med 2,3 procent 2023.
När det gäller Europa ser IMF framför sig hur kriget och sanktionerna kommer att drabba länderna via högre energipriser och ökad osäkerhet när det gäller energiförsörjningen – vilket skapar en risk för minskad produktion och högre inflation.
IMF:s prognos för eurozonens BNP-tillväxt i år sänks 1,1 procentenheter till 2,8 procent, där Tyskland pekas ut som särskilt sårbart till följd av en relativt stor tillverkningsindustri och stort beroende av energiimport från Ryssland.
Spannmålspriserna lyfter kraftigt
I rapporten lyfter IMF även fram hur spannmålspriserna lyfter kraftigt till följd av kriget och IMF:s ekonomer tror det kan bli betydligt dyrare framöver – särskilt vad gäller vete, då Ryssland och Ukraina tillsammans står för 30 procent av den globala exportmarknaden för vete.
Även Världsbanken sänkte sin prognos för global tillväxt inför veckans vårmöte, till 3,2 procent, mot 4,1 procent i januari.
– Kommer prognosen att sänkas igen? Jag skulle definitivt inte utesluta detta. Vi lever i en tid av exceptionell osäkerhet, kommenterar organisationens chefsekonom Carmen Reinhart.