Industriföreträdare: Behöver stöd här och nu

Energiintensiva företag går på knäna under höga elpriser. Enligt Industriarbetsgivarnas vd Per Hidesten behövs pengarna här och nu. –Det är en oerhörd press på företagen just nu, säger han.

Per Hidesten, vd för Industriarbetsgivarna, till höger. Arkivbild.

Per Hidesten, vd för Industriarbetsgivarna, till höger. Arkivbild.

Foto: Adam Ihse/TT

Ekonomi2022-11-30 09:39

Att regeringen inte kan ge besked om när företagen ska få sitt elstöd ställer till det för många företag. Det säger flera branschföreträdare till TT.

Industriarbetsgivarnas vd Per Hidesten företräder arbetsgivare inom elintensiva branscher som pappers- och massaproduktion samt stål- och byggnadsämnesindustrin.

– De påverkas oerhört kraftigt av elpriserna, det är en oerhörd press på företagen just nu, säger han.

Flera av arbetsgivarorganisationens bolag har fått ställa om sin produktion. En del till tider då det är billigare, andra har fått stänga ned produktionslinor helt eller stoppa produktionen vissa tider.

Behövs här och nu

Att regeringen inte kan säga när pengarna ska betalas ut betyder ytterligare en osäkerhet, enligt Hidesten.

– Företagen behöver pengarna här och nu, säger han.

Enligt Per Hidesten är utbetalningen, som han inte vill kalla för ett stöd utan en återbetalning, också viktig ur ett konkurrensperspektiv.

– Alla länder försöker lösa situationen med höga elpriser nu. Sverige riskerar att hamna i en sämre konkurrenssituation nu jämfört med andra länder. Det kan vi undvika om företagen får återbetalningen i rimlig tid, säger han.

Svårt få hjälp från banken

Även Företagarnas vd Günther Mårder är kritisk till att regeringen inte har gett något besked.

– Det här skapar stora utmaningar för företag som befinner sig i en ansträngd likviditetssituation och därför behöver pengar här och nu, säger han.

Ett problem med att regeringen inte gett någon tidsangivelse för när företagen kan få stödet är att det blir "omöjligt" att få hjälp från banken, menar han.

– Banken kan inte ställa upp med de kortsiktiga krediter som är nödvändiga i väntan på stödet, säger han och fortsätter:

– Det här stör planeringen för väldigt många företag och utsätter dem för stora risker. Förväntan bland många företag var att pengarna skulle komma innan årsskiftet.

Det uteblivna beskedet ökar risken för konkurser och neddragningar, varnar Sydsvenska handelskammaren. Det finns risk för att i grunden sunda företag nu känner sig tvungna att varsla personal för att få handlingsfrihet, enligt handelskammarens vice vd Per Tryding.

– Det måste vi ha observandum på så att folk inte står på huvudet av timingskäl, säger han.

Datum viktigt

Många företag tömde sitt reservkapital redan under pandemin. De stigande elpriserna har sedan gjort att de inte kunnat komma ikapp.

– För dem är det viktigt dels att ha ett datum så att de kan planera utifrån det och dels att det kommer snabbt. I vissa fall spelar varje månad stor roll, säger Per Tryding.

Berith Apelgren, informationschef på bageriföretaget Pågen, säger att det uteblivna beskedet till företagen förvånar.

– Man blir lite frågande. Förstår de inte kopplingen till hur det går för företagen? Det pratas mycket om en lågkonjunktur som vi går in i nu. Att vänta och vänta med den här återbetalningen till företagen, det är som att det här inte är en prioriterad sak. Den signalen kan jag tycka att det sänder, säger hon.

"Ett ointresse"

Eric White, styrelseordförande för förpackningsklustret Packbridge, anser att regeringen och energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) blundar för industrins situation i Skåne.

– Det är ett ointresse. Det är industrier som går omkull nu. ”Vi får se om det blir något i vår” är svaret.

Han tycker också att det är märkligt att en moderatledd regering fokuserar på subventioner, när det skulle kunna finnas en annan lösning.

– Jag vill förstå varför regeringen så gärna arbetar med subventioner när man kan ändra prismekanismen för el så att vi från början betalar rimligt, i stället för att hoppas på kompensation i efterhand, säger Eric White.

Eric White, vd för Air Labels och styrelseordförande för förpackningsklustret Packbridge. Arkivbild.
Eric White, vd för Air Labels och styrelseordförande för förpackningsklustret Packbridge. Arkivbild.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!