Industrin oväntat optimistisk

Svensk industri fortsätter att generera svagare tillväxt, enligt en ny mätning.
–Lite förvånande är att man fortfarande har ganska optimistiska produktionsplaner, säger Jörgen Kennemar, ansvarig för analysen.

Sysselsättningsökningen minskar i industrin, men än är det inte läge att hissa röd flagg, säger Jörgen Kennemark, ansvarig för Swedbanks PMI-analys.

Sysselsättningsökningen minskar i industrin, men än är det inte läge att hissa röd flagg, säger Jörgen Kennemark, ansvarig för Swedbanks PMI-analys.

Foto: Mats Andersson/TT

Ekonomi2022-08-01 08:38

För andra månaden i rad hamnar inköpschefsindex, PMI, under det historiska snittet och juli månads index på 53,7 är det lägsta sedan mitten av pandemiåret 2020. Det enligt Swedbanks Silfs nya mätning.

– Men än så länge har industrin klarat sig hyggligt ändå, med tanke på de osäkra omständigheterna, säger Jörgen Kennemar på Swedbank.

Avtagande aktivitet

Juli-indexet befäster dock bilden av en avtagande tillväxttakt i industrin.

– Det återspeglar också det vi ser i omvärlden där vi ser att industrikonjunkturen har växlat ner.

Under året har en svagare efterfrågan och bekymmer med utbudsbrist präglat industrin, säger han.

– Men vi är ännu inte inne i någon tillbakagång där vi har negativ tillväxt. Det är fortfarande en expansion.

Industrin oväntat optimistisk

Med tanke på nedgången i produktiviteten är det förvånande att industriföretagen fortfarande är optimistiska i sina framtidsplaner, säger Kennemar. Delindexet för produktionsplanerna sjönk marginellt i juli.

– Även om nedåtriskerna är ganska stora så är företagen ganska optimistiska.

Detta trots hotet om minskade gasleveranser från Ryssland och andra osäkerheter kopplade till kriget i Ukraina, säger han. Det är fortfarande en stor andel företag som planerar att öka produktionen det närmsta halvåret.

– Man hade kunnat tro att det skulle ha satt ett större avtryck i produktionsplanerna, säger han.

Inflationstrycket kan ha toppat

Avmattningen i industrin gör att trycket på leveranserna minskar, säger Kennemar. Det kan vara en förklaring till att både leveranstiderna och priserna har sjunkit något.

– Vi har också sett att råvarupriserna har fallit tillbaka, som också kan vara en följd av att industrikonjunkturen globalt sett har fallit tillbaka.

Men det finns fortfarande risker som är svåra att förutsäga nu, fortsätter han. Dels handlar det om kriget i Ukraina. Men också om hur stora problem Kina, som är en viktig del i leverantörskedjan, får med covid-19 framöver.

– Det här skulle kunna vara första indikationen på att inflationstrycket från producentledet har toppat och att vi kanske kan se vikande pristrender framöver, säger Kennemar.

Ingen röd flagg för sysselsättningen än

Sysselsättningstakten är det delindex som drar ner PMI mest i juli. Men ännu är det för tidigt att resa någon röd flagg vad gäller sysselsättningen i industrin, säger Kennemar.

– Nivåerna är fortfarande ganska hyggliga, även om vi har sett en avmattning.

Juli är också en lite skakig månad men tanke på semestrar och tillfälliga underhållsarbeten i industrin som kan påverka nyanställningar, säger han.

– Vi vet också att bristen på arbetskraft i industrin fortfarande är bekymmersam. Det är svårt att hitta arbetskraft.

Fakta: PMI

Inköpschefsindex (PMI) är en form av konjunkturindikator där en panel av inköpschefer får svara på frågor om bland annat orderingång, produktion och sysselsättning.

Traditionellt brukar ett index på över 50 indikera tillväxt inom ekonomin och motsatsen gäller när index kryper under 50.


Fakta: Inköpschefsindex juli 2022

Inköpschefsindex för den svenska industrin i juli månad föll med 0,5 indexenheter till 53,1 från 53,6 i juni.

Det är andra månaden i rad som indexet är under det historiska snittet 54,8. Det är också det lägsta sedan mitten av 2020, då indexet nådde en bottennivå på 36 i spåren av coronapandemin.

53,1 är det säsongsrensade värdet för PMI eftersom juli normalt påverkas av sommarsemestrar och underhållsarbeten. Det orensade indexet (49,6) föll med 4,4 enheter och hamnar för första gången sedan juli 2020 under 50-strecket.

Orderingångarnas delindex föll med 0,9 enheter, jämfört med juni, till 53,1. Produktionen backade från 54,6 i juni till 52,8.

Orderstockarna ökade inte lika mycket som tidigare i år men stiger i juli till 55,8, jämfört med 53,0 i juni.

Företagens produktionsplaner är något mindre optimistiska, men delindex visade på små förändringar jämfört med juni då det låg på 62,0. I juli är delindexet 61,8.

Sysselsättningsökningen i industrin minskar och delindex sjunker från 53,4 i juni till 50,6 i juli.

Källa: Swedbank/Silf

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!