Industrin tappar fart

Utbudsbrister och leveransstörningar ställer till det för industrin – som tappar fart, enligt inköpschefsindex från Swedbank och Silf.

Transporter och leveranser ställer till det för industrin. Arkivbild.

Transporter och leveranser ställer till det för industrin. Arkivbild.

Foto: Stephen B. Morton

Ekonomi2021-10-01 08:40

Inköpschefsindex PMI-total ökade visserligen med 4,5 enheter under september till 64,6, men det finns ändå tecken på att allt trassel kring leveranser och transporter ställer till det.

Trenden för PMI-total är nedåtgående, enligt Swedbank och Silf. Under tredje kvartalet märks en nedgång med 3,4 enheter.

"Den nedåtgående trenden i PMI-total tyder på att expansionen i industrin har tappat fart under de senaste månaderna samtidigt som utbudsbrister och leveransstörningar blivit en allt större utmaning för industrin" skriver Jörgen Kennemar, ansvarig för analysen av inköpschefsindex på Swedbank i ett pressmeddelande.

Delindexet för orderingång och produktion står för den största ökningen i september, även sysselsättning och leveranstider står bakom ökningen. Lager står dock för en nedgång i indexet under september.

Leverantörernas leveranstider stiger, och har enligt Swedbank Silf nått rekordnivåer under september. Ändå planerar industrin för produktion på höga nivåer. Men brist på råvaror och insatsvaror kan ställa till det, enligt Swedbank Silf.

"Risken för nedrevideringar kan komma senare i höst om bristen på insatsvaror blir långvarig eller skulle förvärras", skriver Jörgen Kennemar.

Fakta: Inköpschefsindex för industrin för september

Inköpschefsindex för industrin, PMI-total, ligger på 64,6 för september. Under augusti var det 60,1, under juli 65 och under juni 65,1.

Ett index över 50 indikerar tillväxt, och index under 50 en nedgång.

Källa: Swedbank och Silf

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!