Inflationsfall i eurozonen: "Bra början"

Lägre energipriser trycker ned inflationen i eurozonen mer än väntat. –En bra början, säger SEB-ekonomen Olle Holmgren, som tror att den svaga kronan kan få inflationen att bita sig fast längre i Sverige.

Lägre inflation i euroländerna. Arkivbild

Lägre inflation i euroländerna. Arkivbild

Foto: Francois Mori AP/TT

Ekonomi2023-03-31 11:18

Inflationen i de 20 euroländerna föll oväntat till 6,9 procent i mars, från 8,5 procent i februari, enligt preliminära siffror från statistikmyndigheten Eurostat.

Det är positivt, säger SEB:s ränteexpert Olle Holmgren, men betonar att en bredare inflationsnedgång ligger en bit framåt i tiden.

– Det är energi som driver den här nedgången och främst är det faktiskt att energipriserna som steg förra året trillar ur tolvmånaderstakten, säger han.

Får vänta på bred nedgång

Bland euroländerna faller inflationen även i de baltiska länderna, som drabbats värst av euroländerna i den inflationsvåg som sköljt över Europa och USA under drygt ett år.

Och på vissa håll är inflationen nu nere på 3 procent.

I Tyskland, eurozonens största ekonomi, föll inflationen från 9,3 procent i februari till 7,8 procent i mars.

– Det är en bra början, men det är ganska mycket inflationstryck som ligger kvar, säger Olle Holmgren.

– Till exempel så fortsätter livsmedelsinflationen att öka och kärninflationen, alltså om man tar bort energi och livsmedel, fortsätter också att ticka lite uppåt.

Svårbedömt

Energiprisernas utveckling är enligt Olle Holmgren "väldigt svårbedömd". Bland annat har många åtgärder vidtagits för att motverka prisuppgången när energipriserna skenade i Europa, säger han.

– Det är positivt att energipriserna börjar dra sig nedåt, men jag tror inte man ska förvänta sig att det blir jättelika fall i energipriser, trots att marknadspriserna på energi har fallit.

I internationella priser och i produktionsledet syns tecken på lättnader som kan få inflationen att falla tillbaka på sikt, enligt Holmgren.

Efterfrågan har varit stark inom industrin, som samtidigt tampats med problem inom produktionen med exempelvis leveranstider och höga fraktkostnader. Här syns nu vissa positiva tecken.

– Det finns bra utsikter för att inflationen så småningom ska komma ned men i närtid så finns det fortfarande ganska mycket uppåttryck, säger han.

Samma tendenser i Sverige

I Sverige uppmättes inflationen till 12 procent i februari. Den första beräkningen av marsinflationen från Statistiska centralbyrån (SCB) kommer den 14 april.

Och här hemma är tendenserna lite de samma som i Europa, enligt Homgren.

Energipriserna kan komma ner, men risken finns att livsmedelspriserna kan fortsätta uppåt även i mars.

– Sen får vi se vad det innebär med de här annonserade prissänkningarna som Ica och Lidl och andra har gjort, det kan ju tala för att livsmedelspriserna kanske planar ut senare under våren.

Samtidigt är det många företag som säger att man planerar att höja priserna, enligt Holmgren.

– Sedan kan den svenska kronan bidra till att processen blir lite långsammare i Sverige än i Europa.

Fakta: Euro-inflationen i mars

Inflationen i de 20 euroländerna föll till 6,9 procent i mars, från 8,5 procent i februari, enligt preliminära siffror från statistikmyndigheten Eurostat.

Analytiker hade räknat med en nedgång till 7,1 procent, enligt en sammanställning av prognoser från Bloomberg.

Enligt preliminära EU-harmoniserade tal faller inflationen i Tyskland, eurozonens största ekonomi, till 7,8 procent i mars. Det kan jämföras med 9,3 procent i februari.

I Frankrike föll inflationen till 6,6 procent, från 7,3 procent i februari.

Inflationstakten har bland euroländerna varit högst i Baltikum. I Lettland föll inflationen till 17,3 procent i mars, ned från 20,1 procent i februari. I Estland till 15,6 procent, ned från 17,8 procent, medan det i Litauen blev en nedgång från 17,2 till 15,2 procent.

Lägst inflation bland euroländerna i mars hade Luxemburg och Spanien på 3,0 respektive 3,1 procent.

Källa: Eurostat, Bloomberg

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!