Inga kreditförluster för Handelsbanken

Handelsbanken redovisar en rörelsevinst på 6 586 miljoner kronor för första kvartalet. Det kan jämföras med vinsten på 5 307 miljoner kronor motsvarande period i fjol.

Handelsbanken, med vd Carina Åkerström, presenterar kvartalsrapport. Arkivbild.

Handelsbanken, med vd Carina Åkerström, presenterar kvartalsrapport. Arkivbild.

Foto: Jessica Gow

Ekonomi2022-04-27 06:34

Resultatet är ungefär i linje med det för ett år sedan, eftersom Handelsbanken under årets första kvartal nu redovisat engångsposter på drygt en miljard kronor.

Bankens räntenetto, det vill säga skillnaden mellan inlåning och utlåning, var 8 013 miljoner kronor, mot 7 429 miljoner kronor under samma tid förra året. Provisionsnettot blev 2 911 miljoner kronor, mot 2 662 miljoner kronor förra året.

Kostnaderna för Handelsbanken steg 3 procent, och uppgick till 5 167 miljoner kronor. Samma period förra året var de 4 996 miljoner kronor.

"Intäkterna stiger fortare än kostnaderna. Det är så vi vill ha det", skriver Handelsbankens vd Carina Åkerström i ett mejl till TT.

Hon konstaterar att banken står stark i en orolig tid. Men Handelsbanken har ingen exponering i Ukraina, Belarus eller Ryssland.

"Banken möter omvärldsläget utifrån en styrkeposition", skriver hon.

Analytiker hade, enligt Bloombergs sammanställning, i genomsnitt räknat med en rörelsevinst på 5 808 miljoner kronor.

Handelsbankens kreditförluster var noll procent under kvartalet, jämfört med i fjol då de var 0,01 procent.

”Vi har fina kunder med god kontroll på sin ekonomi, som i kombination med väl beprövad kreditprocess och kompetenta medarbetare gör att Handelsbanken har lägre, ibland väsentligt lägre kreditförluster jämfört med branschen i övrigt.”.

Under första kvartalet har Handelsbanken redovisat en engångspost på 1 059 miljoner kronor för försäljningen av dotterbolag med fastigheter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!