Maten på midsommarbordet är, allt inräknat, en ynka tiondels procent dyrare än förra året. Detta enligt beräkningar från banken SEB.
– Efter några år med ökningar ligger priserna på ungefär samma nivå som förra året, säger Marcus Widén, ekonom på SEB, som hämtar underlaget från Statistiska Centralbyrån (SCB).
SEB:s "midsommarindex" samlar priserna på allt som behövs för en traditionell midsommarlunch, som sill, potatis, gräddfil och öl. Till och med kemtvätt mot gräs- och kaffefläckar ingår.
Indexet steg med 0,1 procent i år, en skillnad som knappast lär märkas i plånboken. Samtidigt var inflationen i Sverige 1,8 procent i maj jämfört med maj förra året. Midsommaren har alltså inte hängt med i prisutvecklingen.
Upp och ned för kaviar
Inför förra årets midsommar var det färska bär och kaviar som stack ut med högre priser. I år har både bär och kaviar dock sjunkit i pris.
– Det har varit en minst sagt annorlunda tid där priserna rört sig ovanligt mycket, säger Marcus Widén om pandemivåren.
Midsommarveckan är ett av årets bästa försäljningstillfällen för livsmedelshandlarna. Till midsommar hinner inte alltid årets skörd ut i butikerna, och juni brukar föra med sig stora prisrörelser.
För skojs skull
– I år byttes en kall vår mot en värmechock. Det fanns en stor osäkerhet om huruvida skörden skulle bli försenad, men varken jordgubbar eller potatis verkar vara något problem inför midsommar, säger Marcus Widén.
SEB gör indexet mest för skojs skull.
– Men vi tycker också att det är viktigt att visa att det även i de minsta detaljerna av livet finns ett mått av ekonomi. Och jag har märkt att många gärna diskuterar midsommarindexet. Det är en efterfrågad undersökning, säger Marcus Widén.