"Inne i en bred återhämtning"

Svensk ekonomi går starkt. Det bekräftas i en ny BNP-mätning. –Vi är inne i en bred återhämtning, säger Alexandra Stråberg, chefsekonom på Länsförsäkringar.

Svensk tillväxt i topp. Arkivbild.

Svensk tillväxt i topp. Arkivbild.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Ekonomi2021-08-27 09:35

Sveriges BNP steg med 0,9 procent under andra kvartalet jämfört med föregående kvartal, visar siffror från Statistiska centralbyrån (SCB) som därmed bekräftar den första preliminära beräkningen.

Jämfört med samma kvartal i fjol hamnade tillväxttakten på närmare tio procent.

– Det var enligt förväntan, både enligt vår egen prognos och marknadens, säger Alexandra Stråberg.

Konsumtion drivande

Hushållens konsumtion och investeringar bidrog mest till uppgången, enligt SCB.

– Sverige drar sig själv. Tittar man på export- och importsiffrorna ökade importen mer än exporten och det betyder att det finns en stor efterfrågan inom landet. Det ser vi både i privat och offentlig konsumtion, säger Alexandra Stråberg.

De investeringar som SCB pekar på bidrar till BNP-utvecklingen är främst investeringar i maskinpark, det vill säga inom tillverkningsindustrin, enligt Stråberg.

– Det är en bred återhämtning och det är fortsatt tillverkning (industrin) som drar det här tåget trots allt, säger hon.

Att återhämtningen tuffar på bekräftas också i Konjunkturinstitutets (KI:s) månatliga mätning. Den så kallade barometerindikatorn backade visserligen något i juli, men är fortsatt på en historiskt hög nivå.

– Generellt kan man säga att den (barometerindikatorn) var urstark, säger Alexandra Stråberg.

"Stökig" väg

Nedgången förklarar KI med aningen svagare signaler från detaljhandeln och tjänstesektorn som trots det signalerar ett starkare stämningsläge än vad som anses normalt i sammanhanget.

Efter utgången av andra kvartalet noteras en minskning av försäljningen i detaljhandeln i juli, minus 1,2 procent jämfört med juni. Jämfört med juli i fjol syns dock en ökning med 5,4 procent.

– Detaljhandeln har gått väldigt starkt. Att det justeras ned något en enstaka månad är inget att oroa sig för, säger Alexandra Stråberg.

Lite "stök" på vägen i återhämtningen får man räkna med, är hennes bedömning.

– Enstaka månader kommer statistik att flyga upp och ned i olika delar. Det har vi sett. Men det är viktigt att ha perspektivet att vi rör oss i rätt riktning, säger Stråberg.

Alexandra Stråberg, chefsekonom på Länsförsäkringar. Arkivbild.
Alexandra Stråberg, chefsekonom på Länsförsäkringar. Arkivbild.
Fakta: Ny statistik

Bruttonationalprodukten (BNP) är summan av värdet på alla varor och tjänster som produceras i landet.

Under andra kvartalet ökade Sveriges bruttonationalprodukt (BNP) med 0,9 procent, säsongsrensat och jämfört med kvartalet före.

Jämfört med andra kvartalet 2020 ökade BNP med 9,7 procent, kalenderkorrigerat.

Försäljningsvolymen i detaljhandeln minskade med 1,2 procent i juli jämfört med i juni, enligt kalenderkorrigerade och säsongsrensade tal.

Sällanköpsvaruhandeln minskade med 1,2 procent och dagligvaruhandeln, exklusive Systembolaget, minskade med 1,6 procent.

Jämfört med juli 2020 ökade detaljhandelns försäljningsvolym med 5,4 procent, kalenderkorrigerat. Sällanköpshandeln ökade med 7,0 procent i juli jämfört med samma månad i fjol och dagligvaruhandeln, exklusive Systembolaget, ökade med 3,9 procent.

Källa: Statistiska centralbyrån (SCB)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!