Intel siktar på historisk satsning i Israel

Amerikanska Intel – världsledande tillverkare av datorprocessorer – satsar motsvarande omkring 265 miljarder kronor på en ny fabrik i Kiryat Gat i södra Israel, enligt landets regering. En historiskt stor investering, enligt Israels premiärminister Benjamin Netanyahu.

Den amerikanska halvledarbjässen Intel storsatsar i Israel. Arkivbild

Den amerikanska halvledarbjässen Intel storsatsar i Israel. Arkivbild

Foto: Richard Drew AP/TT

Ekonomi2023-06-18 14:12

Satsningen uppgår enligt israeliska källor till 25 miljarder dollar (265 miljarder kronor). Det innebär att det är den största investeringen som har gjorts av ett utländskt företag någonsin i Israel, enligt ett uttalande från Benjamin Netanyahu.

Den fabrik som ska byggas upp beräknas skapa tusentals nya jobb ovanpå de 12 000 som Intel redan har i Israel – bland annat i andra anläggningar i just Kiryat Gat.

Den israeliska affärstidningen Globes rapporterar att den israeliska staten har gått med på att stå för 12,5 procent av kostnaderna för fabriksbygget. Intel ska i utbyte mot detta ha gått med på att skatten på bolagets vinst i landet höjs från 5 till 7,5 procent.

Målsättningen är att Intels produktion i den nya anläggningen ska vara igång 2027 och pågå till minst 2035.

Den amerikanska halvledarjätten har också nyligen aviserat stora satsningar på nya anläggningar i Polen och Tyskland, men det finns ännu ingen bekräftelse från Intel om den nya rekordsatsningen i Israel.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!