Investor bÀttre Àn Stockholmsbörsen

En stark utveckling, med bolag i portföljen som gÄtt riktigt, riktigt bra i den starka ÄterhÀmtningen efter pandemin. Investors vd Johan Forssell Àr nöjd, men ser ocksÄ osÀkerhetsfaktorer framöver.

Investor har slÀppt delÄrssiffror. Arkivbild.

Investor har slÀppt delÄrssiffror. Arkivbild.

Foto: Alexander Larsson Vierth/TT

Ekonomi2021-07-15 14:10

Investor slog Stockholmsbörsen under det senaste kvartalet. Totalavkastningen för WallenbergsfÀrens maktbolag uppgick till 15 procent, jÀmfört med 7 procent för SIXRX avkastningsindex.

– Vi har haft en stark utveckling. VĂ„ra bolag fortsĂ€tter att leverera, sĂ€ger han.

En del av framgÄngen kan tillskrivas den starka ÄterhÀmtningen, konstaterar han.

Faktorer som driver uppgÄngen

– Vi ser ett antal faktorer som sammanfaller. Dels vaccinet, dels ett uppdĂ€mt behov, och sĂ„ kraftiga stimulanser frĂ„n regeringar och centralbanker. Det har spĂ€tt pĂ„ uppgĂ„ngen.

Men det finns ocksÄ hakar. Utbudet hÀnger inte med den starka efterfrÄgan, konstaterar han, och sÄ Àr det Delta-varianten av viruset, som sprider sig i delar vÀrlden dit vaccinet inte nÄtt. SÄdant oroar, enligt Johan Forssell.

– VĂ„rt fokus Ă€r att jobba aktivt med vĂ„ra bolag och följa vad som hĂ€nder och att vara förberedda för olika scenarier.

RÀntan ett frÄgetecken

RÀntelÀget, och en eventuell inflation Àr ocksÄ frÄgetecken i skyn som kan vara betydelsefulla för ett innehavsbolag som Investor. Om rÀntan stiger kan börsen pÄverkas negativt.

I USA syns ett inflationstryck nu under uppgÄngen, konstaterar han, och frÄgan Àr vart det tar vÀgen.

– Är inflationen nu temporĂ€r eller inte? Skulle det visa sig att den inte Ă€r temporĂ€r sĂ„ finns en risk att centralbanken tajtar till det. Men frĂ„n vĂ„r sida spekulerar vi inte. Vi har en stark balansrĂ€kning, sĂ€ger Johan Forssell.

Fakta: Investor i siffror

SubstansvÀrdet för Investor uppgick den 30 juni till 658 748 miljoner kronor, eller 215 kronor per aktie. Under kvartalet har det skett en ökning om 33 180 miljoner kronor, motsvarande fem procent inklusive Äterlagd utdelning.

Totalavkastningen för Investors noterade bolag var 5 procent under kvartalet, och 25 procent fram till och med juni.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!