Investor, storägare i bolag som Ericsson, Atlas Copco, ABB och Astra Zeneca med flera, har en välfylld kassa och är redo för investeringar.
Under andra kvartalet hade investmentbolaget en tillväxt av substansvärdet, tillgångar minus skulder, på nio procent under andra kvartalet, inklusive utdelningarna. Den noterade portföljen gav en totalavkastning på 9 procent under kvartalet, som framför allt drevs av ABB och Atlas Copco.
Resultatet var rentav litet bättre än vad Johan Forssell hoppats på, uppger han.
Förutom gunstlingar i portföljen som ABB och Atlas Copco lyfter han onoterade portföljer som skäl till resultatet, som Mölnlycke som gått starkt i Kina.
TT: Samtidigt är ni största ägare i Ericsson, vars aktie föll tungt på Stockholmsbörsen efter förra veckans rapport om förlust?
– Deras fall i fredags beror på att den stora och viktiga marknaden i Nordamerika föll kraftigt. Ser vi framåt står vi fullt bakom ledningens plan att vända detta, bland annat genom kostnadsbesparingar på 11 miljarder kronor.
"Bolag inom starka områden"
Investor har förklarat framgångarna med att de investerar i områden med bra tillväxt trots osäker makroekonomi.
TT: Hur stor är risken att ni ändå påverkas av en lågkonjunktur som spås djupna framöver?
– Om vi går in i en kraftig lågkonjunktur kommer alla bolag att påverkas på något sätt. Däremot hoppas och tror vi att vi har en portfölj av bolag som går starka även i en nedgång. Vi har bolag inom attraktiva områden som klimatförändring och medtech, och bolag med hög lönsamhet och kapitalbindning, vilket gör att de blir flexibla.
Investor tycks nu investeringssuget och har, enligt Johan Forssell, "en bra pipeline".
TT: Vad finns i denna pipeline, vad ska ni investera i?
– Förutom listade bolag har våra olistade dotterbolag en attraktiv pipeline, med tilläggsförvärv och det jobbar vi med just nu. Så får vi se vilka som trillar in. Vi öppnar också för att köpa ett nytt dotterföretag, säger Johan Forssell, som inte vill avslöja vilket.
Med en låg skuldsättning - genom fördelaktiga lån som Investor tog upp under lågränteåren- står investmentbolaget starkt finansiellt och är flexibelt för snabba förändringar, menar han, och ser heller inget framtida hot i en svag svensk krona, även om han förstås önskar se den stark.
Tveksam till EMU- medlemskap
Huruvida ett medlemskap för Sverige i valutaunionen EMU vore en läkande medicin för en svag krona vill han inte spekulera i, men är tveksam.
– Den svenska kronan är rätt volatil därför att det är en liten valuta internationellt sett. Å andra sidan har länder i södra Europa en annan ekonomisk och politisk situation. Att då ha en gemensam valuta med gemensam penningpolitik är inte utan utmaningar, säger Johan Forssell.