Irak stoppar alla svenska företag

Irak stoppar alla affärer med svenska företag i landet, säger Iraks kommunikationsminister Hayam al-Yasiri till irakisk tv. Tillståndet för telekomtillverkaren Ericsson dras samtidigt in. –En dålig och destruktiv utveckling, säger Haider Ibrahim, ordförande i Svensk-irakiska handelskammaren, till TT.

Ericsson får inte verka i Irak. Arkivbild.

Ericsson får inte verka i Irak. Arkivbild.

Foto: Christine Olsson/TT/AP

Ekonomi2023-07-20 14:22

Enligt Ibrahim handlar det inte om jättestora pengar för de multinationella svenska storföretagen som är verksamma i Irak, utan om ett symboliskt viktigt ställningstagande från Iraks regering.

– I det här sammanhanget ska man inte titta på storleken på det bilaterala handelsutbytet mellan Sverige och Irak, utan på det symboliska värdet av detta. Sverige tappar en marknad oavsett om den är stor eller liten, men det återspeglar en dålig och destruktiv utveckling i framtiden för Sverige.

Förutom Ericsson finns bland annat lastbilstillverkaren Scania, verkstadskoncernerna Atlas Copco och Sandvik samt lastbilsjätten AB Volvo och vitvarutillverkaren Electrolux i Irak, förklarar Ibrahim.

– Det är svårt att beräkna hur svenska företag kommer att drabbas av det här, men det kommer att bli negativ påverkan, säger han.

Haider Ibrahim tillägger att han bedömer att det finns en påtaglig risk att andra muslimska länder inspireras av Iraks beslut och gör samma sak.

– Det kan leda till att andra länder också känner sig “tvungna” att göra på samma sätt. Trycket kommer från 1,5 miljarder muslimer i hela världen. Känslorna är heta.

Ericsson stoppas

Irak meddelar också att man också drar in tillståndet för telekomtillverkaren Ericsson att verka i Irak, skriver nyhetskanalen al-Arabiya.

I ett mejl till TT skriver Ericsson att man undersöker informationen som framkommit och vad det kan få för potentiella konsekvenser för kunder och anställda i Irak.

"Säkerheten för våra medarbetare, partners och kunder är vår högsta prioritet", skriver Ericsson.

Enligt Ericsson har man ett 30-tal heltidsanställda i landet där man erbjuder teknisk support och underhåll till lokala mobiloperatörer.

"Som ett globalt företag som tillhandahåller kritisk infrastruktur på över 180 marknader, respekterar vi alla kulturer och religioner. Det är djupt problematiskt när yttrandefriheten övergår i konflikt mellan olika kulturer eller religioner", skriver bolaget vidare.

"Händelserna i Sverige, där den koranen bränns, är djupt respektlöst mot den religiösa övertygelse och de värderingar som högaktas av muslimer runt om i världen. Denna handling återspeglar inte respekt, som är en av Ericssons grundvärderingar."

Analytiker: Liten marknad

Enligt Daniel Djurberg, telekomanalytiker på Handelsbanken, är Irak en mycket, mycket liten marknad för Ericsson.

– Den betyder ingenting för Ericsson. De har varit där bara för att några av de stora operatörerna har varit där. Men det är en så liten marknad, säger han.

Däremot, om protesterna skulle sprida sig till andra länder, så att även andra marknader och företag blockeras, då är det en annan sak, menar Stefan Karlsson, chefsanalytiker på statliga Exportkreditnämnden.

Enligt honom går knappt två procent av den svenska exporten till Mellanöstern.

– Det skulle få betydande konsekvenser för de företag som exporterar dit, säger Stefan Karlsson.

Scania: Ingen egen verksamhet

Enligt Veronica Nilsson, presskontakt Scania Group, är det för tidigt att dra slutsatser om vad Iraks besked innebär.

– Tittar man tillbaka var Irak en av våra största marknader. Så är det inte i dag. Nu har bolaget ingen egen verksamhet eller personal på plats, utan använder sig av en lokal irakisk samarbetspartner. Men vi följer utvecklingen noga, säger hon till TT.

Irak uppmanar även på torsdagen Sveriges ambassadör att lämna landet, samtidigt som man kallar hem sin högsta diplomat i Sverige.

Beskedet kommer sedan två personer genomfört en allmän sammankomst framför Iraks ambassad i Stockholm där de bland annat stampade på en koran. Duon hade inför sammankomsten aviserat att de skulle bränna boken.

TT söker regeringen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!