Irak-utredning i USA pressar Ericsson

Ericssons aktie sjunker med runt 3 procent på fredagsförmiddagen efter beskedet om att USA:s finansinspektion SEC inlett en utredning av misstänkta mutor i Irak. Sedan härvan avslöjades har aktien rasat 30 procent. Men det tar inte slut där. Analytiker räknar med att utredningen slutar med en ny miljardsmäll för telekomtillverkaren.

Telekomtillverkaren Ericsson riskerar nya miljardböter, sedan USA:s finansinspektion inlett en utredning av misstänkta mutor i Irak. Arkivbild

Telekomtillverkaren Ericsson riskerar nya miljardböter, sedan USA:s finansinspektion inlett en utredning av misstänkta mutor i Irak. Arkivbild

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Ekonomi2022-06-10 09:18

Räkna med böter på mellan 100 och 300 miljoner dollar, uppger Daniel Djurberg, analytiker på Handelsbanken, för nyhetsbyrån Bloomberg.

Han tillägger att han inte är förvånad att SEC fattat beslut om utredning.

Korruptionsexperten advokat Peter Utterström håller med.

– Att det här kommer nu tror jag inte förvånar någon som håller på med den här typen av frågor. Det var ju så uppenbart att man närmast slarvat bort sig själva, säger han till TT.

Sedan korruptionshärvan i Irak avslöjades har nästan en tredjedel av börsvärdet raderats ut.

”Det är för tidigt att avgöra eller förutse resultatet av utredningen, men Ericsson samarbetar fullt ut med SEC”, skrev telekombolaget i ett pressmeddelande i torsdags kväll.

Pensionspengar

Men förutom att Ericsson är en tungviktare på börsen så ligger också delar av svenskarnas pensionspengar i Ericsson-aktier. Första AP-fonden, som förvaltar delar av pensionskapitalet för statens räkning, hade cirka 39,3 miljoner Ericsson-aktier per den 31 december i fjol. Då, vid årsskiftet, var de värda ungefär 3,9 miljarder kronor.

Men sedan Irak-härvan avslöjades i februari har aktien fallit över 30 procent. Därmed har i runda slängar 1,4 miljarder av pensionspengarna gått upp i rök.

Ossian Ekdahl, ägaransvarig på Första AP-fonden, konstaterar att det som hänt i Irak är mycket allvarligt. Men det ligger flera år tillbaka i tiden, och som pensionsförvaltare måste man se framåt, förklarar han. Nu har Ericsson försäkrat att ett stort jobb görs för att städa upp i mutkulturen.

– Det är bra att bolaget säger att det samarbetar med de amerikanska myndigheterna. Första AP-fonden har förtroende för att styrelsen i Ericsson fortsätter att jobba för att förhindra framtida korruption, säger han.

När det gäller Ericsson-aktien som sjunkit så mycket i värde förklarar han att påverkan på pensionerna trots allt är mycket liten. Första AP-fonden har värdepapper för 466 miljarder kronor i sin portfölj, och Ericsson står för mindre än en procent. Raset på börsen för Ericsson äventyrar inte pensionerna, försäkrar han.

Liten påverkan

– I kronor är det stora siffror. Men det påverkar väldigt lite. Tittar man på pensionssystemet i stort så finns det ett stort kapitalöverskott.

TT: Men det är väl ändå bättre att placeringar stiger i värde än att de går ned?

– Så är det. Men det är stora portföljer. Under lång tid har de också gått upp mycket.

En och annan kan kanske också fråga sig om det är vettigt att våra allmänna pensioner delvis ligger i ett bolag som gång på gång ertappas med inblandning i korruptionshärvor.

– Visst är det här allvarligt. Nu är det här länge sedan, och vi har diskuterat med bolaget. Vi har information om vad de gör för att förhindra liknande saker, och vi tror på arbetet de utför, säger Ossian Ekdahl.

Bakgrund: Ericsson och korruptionen

Ericsson meddelade i mitten av februari att det kan ha betalats ut mutor till terrorsekten Islamiska staten (IS). Nu ska amerikanska myndigheter utreda händelsen. Även i Sverige utreds händelserna.

Ericsson har tidigare varit inblandat i korruptionshärvor. I en tidigare uppgörelse med amerikanska myndigheter – sedan det konstaterats att Ericsson inte följt anti-korruptionsregler på flera marknader – gick den svenska telekomtillverkaren med på att betala 10 miljarder kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!