ISK-skatten kan sänkas 2025

Från och med 2025 kan det bli sänkt skatt på så kallat ISK-sparande. Finansdepartementet arbetar med ett förslag som kan komma med i nästa höstbudget.

Finansminister Elisabeth Svantesson (M).

Finansminister Elisabeth Svantesson (M).

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Ekonomi2023-11-28 11:07

– Det är en fråga vi just nu aktivt arbetar med på finansdepartementet, säger finansminister Elisabeth Svantesson (M).

Skattefrågan kring så kallade investeringssparkonton har intensifierats i takt med att räntorna har stigit. Under lång tid har ISK-sparande varit väldigt gynnsamt då det inneburit en låg årlig schablonskatt i stället för en 30-procentig vinstskatt som det innebär att ha sitt sparande i en traditionell värdedepå.

När statslåneräntan har stigit har dock ISK-skatten följt med och i dagarna fastställdes nivån för 2024.

Medan ISK-skatten uppgick till 0,88 procent under 2023 stiger den nästa år till 1,09 procent. Detta kan också jämföras med perioden 2020–2022 då skatten låg på 0,38 procent.

Men finansministern öppnar nu alltså för ett förslag om sänkt ISK-skatt redan i nästa höstbudget (för 2025).

– Det kan absolut bli aktuellt då, säger Svantesson.

Sänkt skatt på sparande var ett vallöfte. Svantesson pekar på att regeringspartierna och Sverigedemokraterna i Tidöavtalet är överens om att ingen skatt ska utgå på de 300 000 första sparade kronorna.

– Skatten stiger nu på grund av inflation och högre räntor och det visar i grund och botten hur problematiskt det är med inflation, säger Svantesson.

ISK-skatten är rekordhög.
ISK-skatten är rekordhög.
Fakta: Så räknar du ut schablonskatten på ditt ISK

Först måste det genomsnittliga värdet på ISK tas fram. Detta sker genom att värdet på ISK-kontot i varje kvartal summeras och alla insättningar adderas. Denna summa delas sedan med fyra.

Det genomsnittliga värdet – den så kallade schablonintäkten – multipliceras sedan med statslåneräntan plus 1 procentenhet. Detta blir en så kallad schablonränta.

Om till exempel det genomsnittliga värdet på ISK-kontot är 100 000 kronor och statslåneräntan 2,62 procent plus 1 procentenhet (3,62 procent) blir det 3 620 kronor.

Schablonintäkten beskattas med 30 procent vilket innebär att skatten på ISK-innehavet i slutändan blir 1 086 kronor. Detta innebär en ISK-skatt på 1,09 procent (1 086 är 1,09 procent av 100 000 kronor)

Källa: Nordea.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!