"Jag är djupt besviken på regeringen"

Beskedet att Beowulf Mining får gå vidare med sina gruvplaner i Kallak väckte djup besvikelse hos Mikael Kuhmunen, ordförande i Sirges sameby.
–Jag finner inga ord, säger han.

"Det ser ganska mörkt ut nu", säger Mikael Kuhmunen, ordförande i Sirges sameby. Arkivbild.

"Det ser ganska mörkt ut nu", säger Mikael Kuhmunen, ordförande i Sirges sameby. Arkivbild.

Foto: Paul Wennerholm/TT

Ekonomi2022-03-22 14:17

Sirges är en av de samebyar som berörs av gruvplanerna i Kallak i Jokkmokks kommun, och Mikael Kuhmunen lyssnade därför av givna skäl på presskonferensen med näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson (S).

– Jag är nog lite chockad, säger Kuhmunen direkt efter pressträffen.

– Nu har vi en oviss framtid. Vi vet inte om det blir en gruva över huvud taget, men det ser ganska mörkt ut just nu.

"Osäker framtid"

Mikael Kuhmunen säger att han hade hopp om att regeringen skulle säga nej till en bearbetningskoncession.

– Men nu har regeringen visat klart och tydligt att vi inte har något värde. Många andra samebyar kommer nog, med detta beslut, att känna likadant. Vi går en osäker framtid till mötes, då detta kommer att öppna för andra exploateringar. Och det sker på vår bekostnad.

Mikael Kuhmunen är skeptisk till de villkor som är förknippade med koncessionen.

– Det låter fint, men om regeringen inte har lyssnat på oss kommer den knappast att lyssna på oss om villkoren heller. Jag är väldigt besviken på den socialdemokratiska regeringen, säger Mikael Kuhmunen.

Den mest berörda samebyn är Jåhkågasska, eftersom en gruva skulle skära av samebyn i två delar så att renarna inte kan ströva eller flyttas mellan betesmarker. Dess ordförande Jan Erik Länta är dock sparsam med kommentarer på tisdagen.

– Jag måste läsa igenom beslutet ordentligt och smälta det hela, så jag har inte så många kommentarer.

Men han beskriver beskedet från regeringen som "förvånande".

– Men det ändrar ingenting - vår kamp mot gruvan fortsätter.

"Värdefull gammelskog"

Naturskyddsföreningen är starkt kritiskt mot regeringens besked.

– Vi är besvikna över beslutet, både av miljöskäl och att detta går rakt emot vad samebyarna önskat, säger generalsekreterare Karin Lexén.

Näringsministern framhöll under presskonferensen att gruvan inte ska etableras i ett område som bedömts ha så kallade höga naturvärden.

– Det är sant, men väldigt nära där gruvan planeras ligger värdefull gammelskog som skulle behöva huggas ner för att möjliggöra transporter till och från gruvan, säger Karin Lexén.

Naturskyddsföreningen ser även risker med de deponier som skulle behövas i anslutning till gruvan.

– Det finns alltid en risk att det läcker ut tungmetaller i vattnet och den omgivande miljön från de tillsatser som används i bearbetningen i gruvan, säger Karin Lexén.

"Är feltänkt"

Även Världsnaturfonden (WWF) är kritisk:

"Regeringens beslut idag om Gállok är feltänkt, kortsiktigt och riskerar att bli långsiktigt förödande för renarnas vandringsvägar och miljön. Det är oklarheter hur malmen kommer att transporteras ut, det är stor risk att koldioxidutsläppen kommer att öka dramatiskt. Det blir öppna permanenta sår i landskapet", säger Gustaf Lind, generalsekreterare på WWF, enligt ett pressmeddelande.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!