Jätteras för byggstarter för JM

Nu rasar antalet byggstarter för byggbolaget JM. Under tredje kvartalet startades bara runt 200 nya byggen, mot 688 för ett år sedan. –Det går okej, men är fortsatt utmanande, säger vd Johan Skoglund.

Bostadsbyggaren JM rapporterar kvartalssiffror. Arkivbild

Bostadsbyggaren JM rapporterar kvartalssiffror. Arkivbild

Foto: Caisa Rasmussen/TT

Ekonomi2023-10-25 08:18

JM, en ledande entreprenör inom den svenska bostadssektorn, redovisar ett oväntat svagt resultat för tredje kvartalet. Analytikerna hade väntat sig bättre, men själv tycker han att bolaget står starkt, trots att köparna inte hoppar på nya lägenhetsprojekt i bostadsrättsform i någon större utsträckning.

– Hittills har vi anpassat vår verksamhet, genom att bygga fler ägarlägenheter och hyresrätter, och genom att se över bemanningen. Vi ska se över den igen under första kvartalet 2024, säger han.

Antalet sålda bostäder under kvartalet föll till 286 stycken, mot 470 stycken under motsvarande kvartal i fjol.

– Huvudanledningen är att kunderna har försvagad köpkraft. Det är högre räntor, högre energipriser och lägre priser på andrahandsmarknaden.

Inte helt stopp

Trots detta startar ändå några byggprojekt, understryker han, så helt stopp är det inte.

– Men det är klart, när det är lång tid mellan bokning och inflyttning så är det svårare. Det är lättare när det ligger nära i tiden.

Köparna är tveksamma till att hoppa på nya bostäder nu, men JM kommer ändå inte att skruva på sin affärsmodell, och exempelvis bygga "på egen kassa". Som det är nu få köparna binda sig för en lägenhet redan på ritningsstadiet och vänta kanske i ett par på inflytt. De bindande avtalen med köparna krävs för att byggbolagen ska få låna pengar av kreditgivarna.

Från köparhåll klagas på att en stor del av risken hamnar på dem, och att de kan drabbas av avgiftsökningar och förseningar.

– Nej, det kommer vi inte att göra. Det här är en modell som hållit i 50 år, och den fungerar.

Johan Skoglund tror att köparna kommer tillbaka igen så fort räntorna börjar falla tillbaka och inflationen kommer ned.

Räntesänkningar nästa år

– SEB och Swedbank tror på räntesänkningar från andra kvartalet nästa år. Det innebär en bättre marknad.

Han ser att det kommer att finnas ett uppdämt behov av nya bostäder då, för nu byggs bara runt 25 000 bostäder i år och nästa. Boverkets prognoser pekar på ett behov av 60 000 till 70 000 bostäder per år, förklarar han. Då kommer även JM:s affärer att bli bättre, tror han. Fram till dess kan bolaget övervintra.

– Vi har en stark balansräkning och pengar i kassan, säger Johan Skoglund.

Fakta: JM i siffror

JM redovisar en vinst före skatt på 120 miljoner kronor för årets tredje kvartal. Under motsvarande kvartal ett år tidigare låg vinsten på 380 miljoner kronor.

Resultatet var sämre än väntat. Rörelseresultatet föll till 146 miljoner kronor, ned med 63 procent mot ett år tidigare. Det kan jämföras med en snittprognos bland analytiker på 262 miljoner kronor.

Intäkterna under kvartalet sjönk till 10,4 miljarder kronor, ned från 11,2 miljarder ett år tidigare.

Antalet sålda bostäder under kvartalet föll till 286 stycken, mot 470 stycken under motsvarande kvartal i fjol.

Produktionsstarter av lägenheter föll ännu mer, ned till 201 stycken mot 688 ett år tidigare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!