Jätterea väntar efter jul

Sämre försäljning och stora lagervolymer gör att vi kan förvänta oss en rejäl rea efter jul, enligt Stockholms handelskammare. Och reorna kan hålla i långt in på 2023.

Läge för utförsäljning efter helgen? Arkivbild.

Läge för utförsäljning efter helgen? Arkivbild.

Foto: Izabelle Nordfjell/TT

Ekonomi2022-12-23 13:23

Det går trögt för butikshandeln och allra jobbigast har butiker som säljer hemelektronik, visar Stockholms handelskammares analys baserad på Konjunkturinstitutets konjunkturbarometer.

En stor andel av bolagen sitter på stora lager, som man nu kommer tvingas rea ut för att bli av med.

– Vad vi ser framför oss är att många företag inom handeln kommer att ha mycket reor efter jul, säger Stefan Westerberg, chefsekonom på Stockholms handelskammare.

Svårsåld elektronik

Inom den specialiserade butikshandeln i Sverige i november var andelen butiksägare som bedömde att varulagret var för stort 45 procentandelar fler än de som bedömer att lagret är för litet, enligt Stockholms handelskammare.

Fler ville handla hemelektronik under pandemin, då fler jobbade hemma. Samtidigt hade bolagen det svårt att få tag på varor på grund av problem med leveranser.

– Det har varit svårt att få tag på varor och då har man passat på att bulka upp, säger Stefan Westerberg.

Nu har läget förändrats drastiskt. Många har gått tillbaka till arbete på kontoret och försäljningen i stort har sjunkit på grund av inflationen och de höjda räntorna.

– Det finns bara ett sätt att göra sig av med lagret och det är att rea ut det, eller sänka priset, säger Westerberg.

I december bedömde 100 procent, alltså samtliga tillfrågande butiksägare inom elektronikbranschen, att deras lager var för stora.

Dystra bolag och kunder

I princip alla företag inom elektronikbranschen tror att försäljningen kommer att minska ännu mer framöver, säger Westerberg.

– Hushållen är extremt pessimistiska och särskilt kring den egna ekonomin. Man har stora kostnader, och de kostnaderna kommer att öka.

Trots det ökade försäljningen inom detaljhandeln en aning i november, jämfört med oktober, sannolikt till följd av Black friday-rean.

– Men det betyder ju samtidigt att man sannolikt drar ner på julklappsinköpen nu under december, säger Westerberg.

Generellt är marknadsläget dystert inom hela detaljhandeln, och de kommande reapriserna kan därför bli generösa.

– Lägger man ihop alla de här pusselbitarna så pekar det mot att vi kommer att se reor, inte bara under mellandagarna utan även det kommande kvartalet eller halvåret.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!