Garantipensionen är en statlig förmån och finns till för att tillförsäkra ett grundskydd för pensionärer som haft liten eller ingen arbetsinkomst. Hur stor garantipensionen blir beror på civilstånd och inkomstpensionens storlek.
Nu flyttas gränsen uppåt i ålder för den sortens pension, berättar Agneta Claesson, pensionsexpert på Pensionsmyndigheten.
– De som är födda 1957 kan ta ut den från 65 år. Men de som är födda 1958 och 1959 får ta ut den först vid 66 år.
Riktåldrar ska införas från 2026, som bygger på medellivslängden i Sverige och blir ett slags norm för hur länge vi förväntas jobba. Ännu är det inte beslutat för dem som är födda mellan 1960 och 1962, men det pratas om att riktåldern för dem ska vara 67 år, enligt Agneta Claesson.
Det gör att dessa åldersgrupper kan ta ut grundskyddet först vid 67 år.
Ingen kompensation
Det innebär att den som får låg allmän pension och börjar ta ut den innan åldersgränsen för grundskyddet får mindre i pension fram tills dess. Den allmänna pensionen blir då också lägre eftersom den är utsmetad på fler år, förklarar hon.
– Ett missförstånd som vi ofta möter är att man kan få kompensation i form av garantipension om man börjat ta ut sin allmänna pension tidigare än riktåldern. Men så är det inte.
Pensionen räknas om som den skulle ha varit om man jobbat kvar ända till sin riktålder, förklarar hon.
Åldersgränsen för då man tidigast får ta ut den allmänna pensionen ändras också från och med 2023.
Efter årsskiftet får personer födda 1960 ta ut sin allmänna pension vid 62 års ålder. Men de som är födda 1961 och 1962 får ta ut den vid 63 års ålder.
De som är födda 1963 och 1964 får ta ut den vid 64 års ålder.
Fler ska jobba
Riksdagen vill att fler ska jobba längre, eftersom medellivslängden ökar. Pensionspengarna ska helt enkelt räcka till fler år. Det gör att gränserna för hur länge man får jobba kvar på sin arbetsplats också höjs.
– Den har varit 67 år tidigare, som höjts till 68 år. Nu blir den 69 år från 2023, säger Agneta Claesson.
Reglerna för sjukförsäkring och arbetslöshetsförsäkring hänger också med upp i åldrarna. Från 2023 kommer de att gälla fram till 66 års ålder för dem som är födda 1958 och 1959, berättar hon.
– Lagen om anställningsskydd gäller fram till 69 år från nästa år.
De flesta pensionärer tar ut hel pension då väl uttagen har börjat, enligt Pensionsmyndigheten. Men det går att både jobba och ta ut pension samtidigt.