"Jumbosänkning" av Chiles centralbank

Medan räntorna har fortsatt upp i Europa och USA så börjar nu allt fler latinamerikanska länder att gå åt motsatt håll. Nästa land är Chile som nu sänker styrräntan, dessutom betydligt mer än förväntat.

En chilensk flagga vajar i huvudstaden Santiago de Chile. Arkivbild.

En chilensk flagga vajar i huvudstaden Santiago de Chile. Arkivbild.

Foto: Matias Delacroix/AP/TT

Ekonomi2023-07-29 06:38

Den chilenska centralbanken slog i natt svensk tid till med vad som beskrivs som en "jumbosänkning" när styrräntan sänks till 10,25 procent, det vill säga en minskning med en procentenhet eller 100 punkter.

En sänkning var förväntad men så pass stor hade endast 4 av 26 analytiker enligt nyhetsbyrån Bloomberg förutspått.

Medan exempelvis amerikanska Federal Reserve nu meddelade ytterligare en räntehöjning i veckan och Riksbanken förutspått att den svenska styrräntan på nuvarande 3,75 procent kommer att behöva höjas ytterligare i höst så är länder i Latinamerika i en helt annan fas. Länderna där var tidigt ute med räntehöjningar för att stävja inflationstrycket.

Brasilien förväntas följa efter Chile nästa vecka när landets centralbank meddelar ett nytt räntebesked och Peru och Mexiko är ytterligare kandidater att gå samma väg.

I Chile har samtidigt inflationen mattats av till 7,6 procent efter att för nästan ett år sedan nått den absoluta toppen på 14,1 procent. Landets centralbank förutspår nu ytterligare tre lika stora räntesänkningar i år vilket skulle betyda en styrränta på 7,25 procent vid årsskiftet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!