Källor: Myndighet ger Apple bakläxa

Nederländska konkurrensmyndigheten (ACM) anser att Apples betalsystem är konkurrenshämmande och kräver att teknikjätten gör förändringar, enligt källor till nyhetsbyrån Reuters.

Apple möter massiv kritik runt om i världen för reglerna i App-store. Arkivbild.

Apple möter massiv kritik runt om i världen för reglerna i App-store. Arkivbild.

Foto: Patrick Semansky/AP/TT

Ekonomi2021-10-07 13:50

Det är första gången en konkurrensmyndighet sätter ned foten gällande reglerna i app-butiken App-store. Samtidigt pågår processer mot den amerikanska teknikjätten i flera länder. Bland annat kritiseras Apple för att tvinga apputvecklarna att använda Apples eget betalsystem med en avgift på mellan 15 och 30 procent.

Processen i Nederländerna har primärt fokuserat på dejtingappar efter en klagan från Match Group, som äger Tinder, som anser att Apple hindrar dem från direkt kontakt med användare och betalningar.

I en parallell process kom EU-kommissionen förra året fram till att Apple i sin app-butik främjar sina egna tjänster framför andras, exempelvis när det gäller Apple Music kontra Spotify.

Enligt Reuters har Apple informerats om ställningstagandet av de nederländska myndigheterna, men det finns än så länge inget officiellt beslut.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!