Källor: Nevs skuldsatta ägare pratar försäljning

Den kinesiska fastighetsjätten Evergrande har inlett samtal om att sälja en stor andel av sin elbilssatsning varav Nevs i Trollhättan är en del, rapporterar Reuters med hänvisning till tre källor. Potentiell köpare är ett kinesiskt konsortium med bland annat mobiltelefontillverkaren Xiaomi.

Vaccinering mot covid-19 i Saabs gamla bilfabrik i Trollhättan, där Nevs (National Electric Vehicle Sweden) numera utvecklar elfordon. Arkivbild.

Vaccinering mot covid-19 i Saabs gamla bilfabrik i Trollhättan, där Nevs (National Electric Vehicle Sweden) numera utvecklar elfordon. Arkivbild.

Foto: Adam Ihse/TT

Ekonomi2021-08-19 13:07

Förutom Xiaomi ska det finnas flera statsstödda investmentföretag baserade i Shenzhen i konsortiet som Evergrande samtalar med, rapporterar Reuters.

Den kinesiska fastighetsmogulen Hui Ka Yans imperium Evergrande, som fått uppenbara betalningsproblem och planerar en stor skuldrekonstruktion, är sedan sommaren 2020 helägare i Nevs i Trollhättan.

Varsel i Trollhättan

Nevs meddelade separat tidigare i veckan att bolaget planerar att nästan halvera personalstyrkan i Trollhättan med ett varsel på 300 personer. Beskedet överraskade fackliga företrädare.

TT har förgäves sökt Nevs för en kommentar till utvecklingen.

Varken Evergrande, Xiaomi eller berörda statliga myndigheter i Shenzhen har än så länge svarat på frågor från Reuters.

Enligt nyhetsbyrån källor är samtalen om Evergrandes möjliga avyttring av delar av elbilssatsningen i ett tidigt skede och förutsättningarna kan förändras. Men det uppges handla om en stor minoritetspost i Hongkong-noterade Evergrande New Energy Vehicle Group, som har ett beräknat marknadsvärde på 12,5 miljarder dollar.

Xiaomi satsar på elbilar

Evergrande fick betalningsproblem tidigare i sommar och i början av augusti sänktes kreditbetyget med två steg till CCC av S&P Global. Fastighetskoncernen har därefter meddelat att man överväger att avyttra tillgångar i samband med försöken att reducera koncernens skuldberg.

Kinesiska myndigheter, inklusive centralbanken i Kina, har kallat Evergrandes ledning till ett möte om situationen.

Den potentiella köparen Xiaomi gjorde så sent som i mars en investering på 10 miljarder dollar i en elbilssatsning och tog därmed rygg på konkurrenterna Apple och Huawei Technologies, som också satsat stort på elbilsprojekt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!