Konsekvenserna för att börja leverara gas via den omstridda gasledningen Nord Stream 2 utan en färdig licens är begränsade. Det skulle bara leda till mindre kännbara bötesbelopp för Gazprom.
"Det är Tyskland som har bollen"
Men då Tyskland är på väg att få en ny förbundskansler och de ryska banden till väst i övrigt samtidigt är ovanligt ansträngd just nu är planen för närvarande att avvakta med att ta gasledningen i bruk, enligt en av källorna.
– Vi vill inte försöka få till en snabbare tillståndsprocess. Nu är det Tyskland som har bollen, säger källan till Reuters.
Tysklands avgående kristdemokratiska förbundskansler Angela Merkel har under sina år vid makten stött bygget av Nord Stream 2, som färdigställdes i september. Men hon ersätts formellt av den socialdemokratiske efterträdaren Olaf Scholz på onsdag – och stödet från honom är inte lika självklart.
Gazprom, vars aktie lyft med nästan 70 procent på Moskvabörsen hittills i år, redovisade i veckan en rekordhög nettovinst på 582 miljarder rubel (drygt 70 miljarder kronor) för årets tredje kvartal.
Ökade gasleveranser
Bolaget sade i samband med delårsrapporten att man räknar med ännu högre vinst under de närmaste månaderna tack vare det ovanligt höga gaspriset – som även om det sjunkit från historiska toppar tidigare i höst fortfarande ligger 4-5 gånger över normala nivåer för säsongen.
Gazprom räknar med att gasleveranserna till EU ökar till mer än 183 miljarder kubikmeter i år, en ökning med 6 miljarder jämfört med 2020.